zondag 3 mei 2015

 
 
HET WILDE ETEN
 
 
'Het wilde eten' is een persoonlijk en meeslepend kook-, lees- en doeboek. Met stoere verhalen, heerlijke recepten en vrolijke anekdotes uit de kleivlakten van de polders, rond het zilt van de zee, de herfstgeuren van de bossen en de ruigten elders in de wereld.
 
Het is geen gewoon kookboek: dit is een zoektocht naar het échte eten. Het vertelt over de kip die Jacques' vader achter de schuur slachtte, het wilde rukken van de vis aan de lijn, paddenstoelen die zich onder vochtig blad verschuilen, een fazant die hangt te besterven en de verstilde schoonheid van de wilde natuur. Daarnaast biedt het antwoord op heel praktische vragen: hoe richt je je moestuin in, hoe maak je een rookkast? Waar raap je oesters, hoe vang je een zalm en hoe maak je je eigen pruimenlikeur?

Jacques Hermus vertelt over zijn jeugd, de omgeving waar hij woont en woonde en hoe hij voedsel uit de natuur om hem heen gebruikt. Aan de hand van verhalen, suggesties, handleidingen over bijvoorbeeld het aanleggen van een eigen tuin en composthoop, schema's met bijvoorbeeld zaaigoed en zaaiperiodes en recepten met producten uit eigen tuin en omgeving ontstaat een compleet en omvangrijk beeld.
 
Het boek is verdeeld in drie grote hoofdstukken: boer en scharrelaar, visser en jager. De vlotte schrijfstijl en de boeiende verhalen maken het tot een aantrekkelijk boek. Door de duidelijke tips en adviezen een handig boek om te tuinieren, te vissen en te jagen. En door de smakelijke en bijzondere recepten een prachtig kookboek. 
 
Een bijzonder boek, een aanrader voor iedereen die vanuit zijn eigen omgeving zelf zijn voedsel wil bereiden.
 
 
Recensie: Marco Louter
 
Uitgeverij: Fontaine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten