zaterdag 6 december 2014

 
 
PLENTY MORE
 
Yotam Ottolenghi heeft weer een pracht van een boek uitgebracht: Plenty More. Het logische, maar zeker niet mindere vervolg op Plenty. Sterker nog, in dit kookboek staan weer allerlei waanzinnige nieuwe culinaire vondsten.
 
Met Plenty More schotelt Yotam Ottolenghi ons 120 nieuwe, inspirerende vegetarische gerechten voor om bij te watertanden. De opvolger van de immens populaire bestseller Plenty is weer een feest van intense smaken, verrassende kruiden en verse ingrediënten.

De gerechten zijn gerangschikt naar bereidingsmethode, van gebakken en gegrild tot rauw en samen met de kleurrijke foto’s en spannende combinaties maakt dat Plenty More tot een onmisbaar boek voor in elke (vegetarische) keuken!

Deel graag een recept uit het boek:
 
Verhit de oven tot 240 graden. Klop de boter in een keukenmachine bleek en luchtig. Schakel de machine in op halfhoog en voeg een voor een de eieren toe. Doe er als het mengsel schift wat broodkruim bij om het weer glad te maken en ga door met ei toevoegen. Stop de machine, doe het broodkruim, de amandelen en knoflook erbij en schep alles om tot het net is vermengd.

Haal de kom van de machine af en voeg ricotta, parmezaan, de helft van de tijm en theelepel zout toe. Spatel alles door elkaar en zet opzij. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot twee rechthoeken van 20 x 30 centimeter en twee millimeter dikte.

Vet twee bakplaten dun in met olijfolie en leg de stukken deeg erop. Spreid met een paletmes een gelijkmatige laag amandelmengsel op beide deeglappen en laat rondom een rand van twee centimeter breed onbedekt.

Leg de plakken tomaat in drie lange rijen op de amandelvulling en laat de tomaten in en tussen de rijen elkaar royaal overlappen. Bestrooi het geheel met olijven en de overgebleven tijm.
Sprenkel de helft van de olie over de tomaten en bestrooi ze met zout en royaal versgemalen zwarte peper.
 
Zet de taarten in de oven en bak ze vijftien minuten. Schakel de temperatuur terug naar 200 graden en bak ze nog acht tot tien minuten tot de bodem goudbruin is.
Ottolenghi Plenty More0002Verwissel de bakplaten van plaats als je ze in een conventionele oven bakt zodat de taarten gelijkmatig kleuren. Haal de taarten als ze gaar zijn uit de oven en laat ze iets afkoelen. Sprenkel de overgebleven olijfolie erover en dien ze op.

 
Recensie: Marco Louter
 
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers


Geen opmerkingen:

Een reactie posten