maandag 16 augustus 2010LA CUCINA VERDE

Dit is echt zo’n kookboek waar je blij van wordt. Het ziet er opvallend uit met die prachtige en unieke kaft, bijna als een soort kookschriftje en ook het binnenwerk ziet er fris uit met dezelfde soort tekeningen van de voorkant. Maar belangrijker, de recepten zien er zeer maakbaar en leuk uit. De groenten staan in de hoofdrol!

Maar eerst vertel ik je iets meer over het kookboek zelf. Het thema ervan is eenvoudig: 18 groenten die veel in de Italiaanse keuken gebruikt worden (en allemaal ook hier verkrijgbaar zijn) worden in de schijnwerpers gezet. Over iedere groenten wordt wat informatie gegeven en daarna volgen er een aantal gerechten. Dat zijn meestal vegetarische recepten, die variëren van volledige maaltijden tot eenvoudig te maken bijgerechten.

De informatie over de groenten zijn kort, soms met anekdotes van de auteurs, maar soms ook leerzaam. Ik wist wel dat je courgettes beter zo klein mogelijk (tussen de 10 en 15 centimeter) kunt eten, omdat ze dan beter smaken. Maar waarom ze dan beter smaken, dat las ik La cucina verde. Zodra courgettes hun bloem verliezen, nemen ze alleen nog maar water op, en kunnen na bewaren bitter worden. Goede reden om op zoek te gaan naar die mooie kleine courgettes. Ik vind ze meestal bij de biologische boer of (super)markt, en kweek ze soms zelf. Het leukste is nog om courgettes met de bloem er nog aan te kopen, maar die kan je in Nederland maar moeilijk krijgen, helaas.

Jammer is dat in de recepten diepvriesspinazie gebruikt worden. En dat polenta, weliswaar gemaakt van maïs, tot een groente gerekend wordt, en dus een eigen hoofdstuk krijgt. Maar daar blijft het dan ook bij.
La cucina verde is een leuk kookboek als je meer inspiratie wilt opdoen voor het koken met zomerse groenten. Voor de winter kies je dan de recepten met ui, wortel en gedroogde bonen, zodat je dan ook de zon in huis kunt halen.

Tekst: Marco Louter

marco.almere@gmail.com
06-53909406
twitter: kookrecensies

La Cucina Verde
Autuers: Carlo Bernasconi & Larissa Bertonasco
ISBN 978 90 230 1301 3
€ 18,50
http://www.becht-boeken.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten