dinsdag 17 november 2015

THE BUTCHER'S BOOK  -  DIERENDONCK

Wat mij betreft nu al kookboek van het jaar in Vlaanderen: THE BUTHER'S BOOK!

Het eerste kookboek die hangt aan een vleeshaak! Zelf had ik nog niet eerder van deze bekende slager, beenhouwer, charcuterie en verssnijder uit Vlaanderen gehoord maar dit kook- en kijkboek is zoals een kookboek moet zijn: spannend en onderhoudend tot aan de laatste bladzijde en gemaakt met overtuiging. Een feest voor alle zintuigen en de passie voor het ambacht spat van het papier!

DIERENDONCK gaat over echt beenhouwer zijn met kapmes en cutter. Maar ook over het product echt willen kennen bij de boer, de kweker en het gaan voor de pure smaak. Hendrik Dierendonck en zijn vader Raymond groeiden de laatste jaren uit tot een referentie als het over vlees gaat. Bij talrijke topchefs staan zij op de leverancierslijst.

Daarnaast is Hendrik Dierendonck een man die elke dag nog met passie voor zijn ambacht aan de slag gaat. Hij is bijvoorbeeld één van de voortrekkers van de nose to tail-filosofie waarbij al het vlees van een geslacht dier moet benut worden. Hij heeft zich ook gespecialiseerd in de verdeling en rijping van uitzonderlijk vlees, zoals het West-Vlaams rood. Beide aspecten komen elke dag aan bod in zijn restaurant Carcasse in Sint-Idesbald.

Het team rond Henrik Dierendonk bij het samenstellen van dit boek staat voor kwaliteit en succes. Stephan Vanfleteren en Thomas Sweertvaeger zorgden voor de fotografie van ongekende schoonheid. De tekstbijdragen werden verzorgd door culinair journalist René Sépul en journaliste Marijke Libert.

Een kijkje achter de schermen:
Het boek heeft 223 matte bladzijden en de foto's geven een indruk van een gepassioneerd beenhouw-werk-leven. Maar vooral ook heel veel werkplezier en vakmanschap! Achterin het boek staan recepten en technieken voor het bereiden van rundvlees, varkensvlees, lam en gevogelte. Mijn favoriet: de terrine van gevogelte met abrikoos en de varken aan het spit!

Must have voor elke chef en doorgewinterde hobbykok!

http://www.carcasse.be/


Recensie: Marco Louter

Uitgeverij: Kannibaal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten