donderdag 18 augustus 2016


PROEF PUGLIA  - LUCA LORUSSE & VIVIANNE POLAK
Om de voortreffelijke smaken van Puglia te kunnen proeven heb je maar een paar simpele ingrediënten nodig. Puglia, ook wel Apulië genoemd, ligt in de zogenoemde hak van Italië, tussen de blauwtinten van de Adriatische en de Ionische Zee.

Het is een adembenemende regio met dorpjes die tegen kalkstenen zeekliffen zijn gebouwd, pittoreske vissersstadjes met kronkelweggetjes en witgekalkte huizen, en overal zilvergroene groepjes oude, knoestige olijfbomen. De keuken van het zonovergoten Puglia is legendarisch. Met weinig middelen geweldige gerechten op tafel toveren waarin je de Italiaanse zon kunt proeven, voor weinig geld, met weinig moeite en met superverse ingrediënten die niet eerst de halve wereld over hebben hoeven reizen: dat is de Pugliese keuken.

Apulië (Puglia in het Italiaans) is de grootste olijf- en wijnproducent van Italië. Het heeft uitgestrekte landbouwgebieden en twee zeeën vol vis. Dit alles is terug te vinden in de keuken die gekenmerkt wordt door het gebruik van olijfolie, yoghurt en kaas, vis en gevogelte en weinig rood vlees en specerijen.

In de receptuur wordt een beperkt aantal duurzame, betaalbare kwaliteitsproducten gebruikt en zijn de bereidingsmethoden eenvoudig. Lorusso, eigenaar van een café-restaurant in Melbourne (Australië) dat gerechten uit Apulië serveert, verzamelde voor dit boek samen met zijn vrouw recepten van traditionele gerechten uit zijn geboortestreek.

Voorin een overzicht van een aantal basisingrediënten en een menusuggestie voor elk seizoen. Er zijn recepten voor voorgerechten, soep, pasta, vis en zeevruchten, vlees, salades, groenten, brood, desserts en drankjes, alle kort ingeleid. Duidelijke, niet moeilijke receptuur voor inspirerende gerechten, goed verkrijgbare ingrediënten.

Proef Puglia nu zelf thuis dankzij dit boek!Recensie: Marco Louter

Uitgeverij: Forte Culinair

Geen opmerkingen:

Een reactie posten