vrijdag 17 september 2010COOK YOUR BOOK


Er besaan al sites waar je recepten kunt uitwisselen, maar nu is er iets nieuws voor kookliefhebbers. Namelijk een platform waar je zowel je eigen kookboek kan samenstellen en bestellen, als zelf recepten uit kan geven en geld kan verdienen.

Twee Nederlandse ondernemers bedachten en ontwikkelden CookYourBook.nl. Bezoekers kunnen zelf de gewenste recepten (voor in hun kookboek) uit de Cook Your Book receptenverzameling te selecteren. Het zoeken naar recepten gebeurt via een zoekmachine op de website. Zodra het gewenste aantal recepten bij elkaar is gezocht drukt Cook Your Book de selectie tegen betaling in een fysiek kookboek.

De recepten waaruit gekozen kan worden zijn beschikbaar gesteld door de community achter het bedrijf. Daarbij is het zo dat elke keer dat een recept in een kookboek wordt gebruikt, de recepteigenaar hier een financiƫle vergoeding voor ontvangt van Cook Your Book. Deelname aan de community en het uploaden van nieuwe recepten is gratis en vrij te doen voor iedereen.

Het idee van een naar eigen smaak samengestelde receptenverzameling is niet nieuw. (Smaak)personalisatie geeft immers echt een meerwaarde aan de recepten. Zo waren er vroeger voor de internettijd abonnementen waarmee maandelijks receptkaarten werden opgestuurd. Na verloop van tijd ontstond er daardoor een kaartenbak met recepten die de eigenaar min of meer zelf had uitgezocht. Cook Your Book borduurt voort op deze gedachte en combineert daarbij het meest gangbare medium voor recepten (het kookboek) met een online receptendatabase inclusief zoekmachine. Cook Your Book is in deze toepassing uniek, maar heeft wel op technisch niveau raakvlakken met de fotoboekensites en sites waar mensen zelf een boek kunnen laten drukken met eigen tekst. Fundamenteel verschil met deze webconcepten is dat Cook Your Book redactie voert over de content en dat deze niet door de bezoeker zelf aangeleverd hoeft te worden.

Het maken van een gepersonaliseerd kookboek gebeurt in drie stappen. Eerst zoek je relevante recepten door jouw specifieke wensen in te vullen in een zoekmachine (bijvoorbeeld: vegetarisch, snel of ‘met bietjes’). Vervolgens wordt er een lijst van recepten weergegeven die hieraan voldoen. Als laatste selecteer je de gewenste recepten uit de lijst die je graag in je boek wilt hebben. Dit kan je net zo vaak blijven herhalen als je wilt en zodra je het gewenste aantal recepten bereikt hebt bestel je de selectie als kookboek.
De recepten worden dan automatisch naar soort in hoofdstukken geplaatst en er wordt een index voorin het boek gegenereerd. Voordat je het boek bestelt kan je in een preview zien hoe het boek eruit gaat zien

De site is vormgegeven en ontwikkeld door het team van SWIS uit Leiden in opdracht van Cook Your Book. De twee jonge ondernemers achter Cook Your Book hebben een community samengesteld die de website verder verrijken met nieuwe recepten. Daarnaast zijn er verschillende partners zoals Meesterkok Ad Janssen en het Nederlands Visbureau die recepten hebben aangeleverd. Op dit moment zitten er zo’n 1200 recepten in de database, maar ze hopen op veel nieuwe hobbykoks die hun favoriete recepten op de website plaatsen.

Tekst: Marco Louter

Twitter: kookrecencies
Linked In groep: kookboekrecensies

1 opmerking:

  1. Gister mijn boek ontvangen. Echt superleuk! De vrouw is vegetarisch en ik alles behalve dus we hebben een 50-50 vega-BBQ boek besteld!

    BeantwoordenVerwijderen