donderdag 21 november 2013

DE SMAKEN VAN SPANJE - FONTAINE

De smaken van Spanje


DE SMAKEN VAN SPANJE!

Claudia Roden beschrijft in dit prachtig uitgegeven boek de Spaanse keuken in al zijn aspecten: de diverse invloeden door de eeuwen heen, de regio’s en hun typische recepten, de ingrediënten en technieken en tot slot recepten op menuvolgorde.

De Spaanse keuken toont invloeden van een lange historie: van Kelten en Romeinen en tot 1492 van Moren en joden, later de Franse keuken. Toch bleef de gewone Spaanse keuken lang erg eenvoudig. Pas de afgelopen dertig jaar is er een enorme gastronomische opleving: Ferran Adrià werd wereldberoemd en in het Baskenland gebeuren ook fantastische dingen.

Uitgangspunt is wat nu overal speelt: aandacht voor de basis, voor producten uit de regio en het seizoen. Roden weet zoals altijd uitstekend de historie en herkomst van recepten prachtig te verbinden met informatie over de ingrediënten en de kookwijze en haar persoonlijke visie. Dat maakt dit een uiterst boeiend kook-leesboek. Op de schutbladen een landkaart met de regio’s ingekleurd. De fotografie is adembenemend, bij landschappen en stadsgezichten worden wel namen gemist.

Claudia Roden is geboren en getogen in Caïro. Zij voltooide haar opleiding in Parijs en volgde later de kunstacademie in Londen. Met de publicatie van de bestseller A Book of Middle Eastern Food in 1968 bracht Claudia Roden een revolutionaire verandering teweeg in de westerse waardering van de keukens van het Midden-Oosten. Sindsdien schreef Roden nog tien kookboeken, waaronder het veelgeprezen De joodse keuken en ontving zij vele prijzen voor haar werk.

Recensie: Marco Louter

Volg ons via facebook, like en deel: KOOKBOEKENRECENSIES

Uitgeverij: FONTAINE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten