woensdag 10 juni 2015 
 
TAART OOK ALS JE NIET JARIG BENT
 
 
Toen dit boek op de deurmat viel werd ik eigenlijk gelijk blij. Taart ook als je niet jarig bent is een is een passende titel want met een stukje taart bij een glas limonade, koffie of thee is het altijd feest!
 
Het boek Taart ook als je niet jarig bent is gekoppeld aan de VPRO-Serie Taart die het verhaal verteld van van de 8-jarige Kadir die later poolreiziger wil worden en zijn vader Umut de beste banketbakker van de wereld. Na het overlijden van Kadir’s moeder verhuizen ze naar een heel klein dorpje waar Kadir’s vader gaat werken in een bakkerij, het word Kadir’s doel zijn vader op te vrolijken, het hele dorp moet aan de taart!
 
 
taart ook als je niet jarig bent
 
Het boek bevat 25 recepten uiteenlopende recepten van verschillende soorten taarten, tot petitfours, een pavlova, een tulband, een tarte tatin, een kwarktaart met hartjes, een moederdagtaart, een bruidstaart maar ook word er beschreven hoe je soezendeeg maakt en hoe je hiermee chocolade-eclairs en een croquembouche mee maakt.
 
Tussen de recepten door lees je het verhaal van kadir en zijn vader, wat kadir weet over poolreizen en over alles over de inwoners van het dorp waar ze zijn gaan wonen en hun favoriete taarten. Lot en Johan zijn Kadir’s beste vrienden, Lot haar favoriete taart is de chocoladetaart en Johan vind het leukst om de frambozen op de frambozentaart te tellen. Theo vindt de bosbessentaart het lekkerst en Dolores heeft nog nooit iets geproefd wat lekkerder was dan de Bruidstaart. Fiene vind de citroentaart het lekkers en Jos de kersenclafoutis. De poolhond Alaska vind de slagroomsoesjes het lekkerst en Marinus de chocolade-eclair. Gerrit en sonja zijn dol op de notentaart met karamel en Juf merel is gek op de cheesecake het is Kadir gelukt het hele dorp is gek op de taarten van z’n vader!
 
 
 
taart ook als je niet jarig bent
 
  
De meeste taarten in het boek zijn gemaakt met 1 makkelijk te maken basis recept voor taartdeeg waar je 1 grote taart of 4 kleine taartjes mee kunt maken. De recepten staan duidelijk beschreven en mede door de goed beschreven how to : taartdeeg maken word de drempel lager om zelf aan de slag te gaan.
 
De taarten die je de serie ziet kun je met dit boek zelf maken, ze zijn samengesteld door Meike Schaling eigenaresse van Petit Gâteau (wat klein taartje betekend) in Amsterdam. Ze leerde het vak aan de École de Boulangerie et de Pâtisserie de Paris en heeft in sterrenrestaurants gewerkt als pâtissiére. Bij Petit Gatâteu worden o.a de lekkerste (mini) taartjes, quiches, madeleines, eclairs, brioches, madeleines e.d verkocht. Het is ook mogelijk voor volwassenen en kinderen om een workshop te volgen bij Petit Gateau, tijdens de workshop leer je hoe je zelf verschillende heerlijke taartjes maakt.
 
Ben je na het lezen van deze review nieuwsgierig geworden naar de VPRO serie “Taart”, via deze link kan je de eerste 5 van de in het totaal 8 aflevering terug kijken. Ben je binnenkort in Amsterdam en toevalling in de omgeving van de Haarlemmerstraat en houd je van taartjes geloof me dan als ik zeg dat een bezoekje aan Petit Gâteau absoluut de moeite waard is. Je vind Petit Gâteau op de Haarlemmerstraaat nr. 80. Kijk voor de mogelijkheden voor het volgen van een workshop op de website van Petit Gâteau
 
Het boek “Taart” ook als je niet jarig bent is toegankelijk voor zowel volwassen als kinderen, de taarten uit de uit serie vind je terug in dit boek waardoor het niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen leuk is om samen aan de slag te gaan en taartjes te gaan maken.
 
Recensie: Marco Louter
 
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers BV
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten