donderdag 18 augustus 2016
DE WILDE KALENDER  -  ELSJE BRUIJNESTEIJN
Ontdek de culinaire rijkdom en de bijzondere smaken uit je eigen streek en seizoen en geniet!

De Wilde Kalender helpt je om meer met de seizoenen willen leven en meer lokaal voedsel willen eten. Seizoensgebonden eten uit de regio is niet alleen gezond, duurzaam en betaalbaar, maar vooral erg lekker. Wie de seizoenen volgt en lokale producten eet, eet voeding die gezond en lekker is zonder E-nummers en ingewikkelde recepten. Er is meer seizoens eten dan we denken. De vergeten groenten zijn inmiddels herontdekt maar er zijn ook bijvoorbeeld veel ''vergeten'' vissen zoals de griet en krab waar je de heerlijkste gerechten mee kunt maken. Er is veel meer eetbaar dan je in de schappen van de supermarkt aantreft en kookboeken vermelden nauwelijks iets over seizoenen en verkrijgbaarheid van lokale voeding. Dat maakt dit boek zo onderscheidend.
Elsje Bruijnesteijn geeft in haar boek De Wilde Kalender een indrukwekkend lang overzicht van eetbare planten die in Nederland in het wild te vinden zijn of buiten gekweekt kunnen worden in een moestuin. Er staan welbekende groente en kruiden in, maar ook eetbare planten zoals madeliefjes. Zelf voedsel kweken is natuurlijk leuk, maar voedsel is ook in de natuur te vinden, zoals al onze voorouders milennia geleden hebben gedaan. Het is gratis en je haalt direct een frisse neus. Eten volgens de seizoenen was in de tijd van onze (over) grootouders heel normaal, er waren immers geen ijskasten en er werden geen sperziebonen ingevlogen.
De Wilde Kalender geeft een vierseizoenenoverzicht van lokale delicatessen. Denk hierbij aan eetbare bloemen, vruchten, kruiden, honing, noten, (veilige) paddenstoelen, maar ook aan vlees, wild, duurzame vis en zelfs bomen. Hoe smaakt het? Waar groeit het? Wanneer is het te plukken of te oogsten en waar is het te koop? Gezond en toch lekker en betaalbaar eten? Het kan, maar hoe weet u welke producten waar en wanneer te krijgen, te oogsten of te plukken zijn? Alle antwoorden staan praktisch omschreven in dit boek. Bij elk seizoen staat een introductiestuk en één recept, zoals zomervruchtijs en wintergroentesoep. Het overzicht bevat informatie over waar het desbetreffende voedsel te vinden is en wat voor smaak het heeft. In het boek staan heel veel seizoensrecepten en tips. Wist je bijvoorbeeld dat je een salade kunt maken van gezonde wilde voorjaarskruiden, verse meikaas en pittige daslookbloemen en dat je tamme kastanjes en vlierbessen eind oktober in het bos te vinden zijn? In het boek staan verder handige tips en trucs zoals het bewaren van zo min mogelijk eten in de koelkast, het zelf kweken van groenten in eigen moestuin, wildpluktips, duurzaam en gezond koken en het kopen van versie melk bij de boer. Maar vooral de belangrijkste tip: zet je magnetron op straat!
Els Bruijnesteijn is tekstschrijver, fotograaf en vooral hobbykok. Al jong leerde zij van haar moeder hoe belangrijk koken is. Haar moeder nam haar 's zomers mee om bramen te plukken en kookte 's winters heerlijke stoofpotten. Ze woont in Gooi & Eemland in het midden van het land tussen de Eempolder, de bossen van de Lage Vuursche, de Soesterduinen en de Larense heide. Elke derde zondag van de maand organiseert Els een wildplukwandeling in bos, park en moestuin rond het achttiende eeuwse Kasteel Groeneveld in Baarn waar veel wilde planten, noten en bessen groeien. Ze laat zien welke gezonde delicatessen uit de natuur te vinden zijn en ze leert wat je ermee kunt maken in eigen keuken. Er wordt geproefd met kleine hoeveelheden planten uit de natuur. Na afloop van de wandeling wordt er een zelfgemaakt klein wildplukhapje gegeten en kunnen liefhebbers nog een kijkje nemen in de historische kasteelkeuken waar haar ingemaakte en gedroogde wildplukdelicatessen staan.

De Wilde Kalender is een handig naslagwerk voor de duurzaam-bourgondische (hobby) kok die eens wat anders wil maar wel wil koken met ingrediënten die het seizoen je biedt. Dus op naar het bos, de poelier, de moestuin en de viskraam op de markt!


Recensie: Marco Louter

Uitgeverij: Fontaine Uitgevers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten