maandag 30 augustus 2010



TIRAMISU

Iedereen is het erover eens: tiramis is absoluut het heerlijkste Italiaanse desert. Met de in zachte room gedrenkte laagjes biscuit, koffie en chocola... mmm! Het succes heft zeker te maken met de grappige naam, maar vooral ook met het feit dat het zo makkelijk te maken is. Laura Zavan onthult alle geheimen van een echt lekkere tiramis, met 29 heel verschillende recepten. Behalve nieuwe en originele recepten bevat het boek ook de geschiedenis van de tiramis en enkele klassieke recepten van de enige echte Italiaanse topkoks.

De makkelijke recepten zijn in tweeën gedeeld nl. elf 'klassieken met koffie' en zeventien 'andere'. Hierin worden zaken als fruit en allerlei drankjes en likeuren gebruikt. Op twee naast elkaar gelegen pagina's staat steeds een recept: inleiding, algemene opmerkingen over o.a. bereidingstijd, opsomming van de makkelijk verkrijgbare ingrediënten, korte beschrijving met stap voor stap bereidingswijze en een bijpassende mooi uitgevoerde foto. Het is een wonder dat je over een enkel nagerecht een heel boekje kunt maken, zeker als het een nagerecht betreft waar geen kookpit aan te pas komt. Je hoeft alleen de verschillende ingrediënten maar bij elkaar te doen. Soms is het zoeken naar de onderlinge verschillen in receptuur.

Tiramisu voor 6 personen

Ingredienten:

* 120 ml espresso
* 4 el rum en 3 el cognac (of vervang deze door een Italiaanse amandellikeur!)
* 20 lange vingers, liever Italiaanse savoiardi
* 420 gr mascarpone
* 2 eieren
* 100 gr pure chocolade
* 6 el poedersuiker

Bereidingswijze:
Doe de espresso, 2 el rum en alle cognac in een kom en roer goed door elkaar.
Dompel de lange vingers er stuk voor stuk in en leg ze dan in een ondiepe, grote schaal.
Splits de eieren en klop de eidooiers met de mascarpone, de rest van de rum en het poedersuiker lobbig.
Sla ook de eiwitten stijf (in een brandschone kom!) en spatel ze voorzichtig door de mascarpone.
Bedek de lange vingers met dit mengsel en rasp er de chocolade boven.
Zet de tiramisu minimaal 10 uur in de koelkast.

Tekst: Marco Louter

marco.almere@gmail.com
06-53909406
twitter: kookrecensies

Auteur: Zavan, L.
Co-auteur: Ricard-Andre, P.
Uitgever:  Becht's Uitgevers-Maatschappij, H.J.W.
ISBN 9789023012283

Geen opmerkingen:

Een reactie posten