donderdag 18 augustus 2016
KOKEN MET KRUIDEN EN BLOEMEN  -  PIP MCCORMAC
Haal het beste uit je tuin de keuken in! Koken met Kruiden & Bloemen is het ideale boek voor iedereen die zelf graag kruiden en eetbare bloemen kweekt en bovendien verrassende ideeën wil opdoen voor in de keuken. Dit kookboek geeft een zestigtal verrassende recepten en inspireert en motiveert om met kruiden te gaan spelen. Het leert je om op een eenvoudig manier aan de slag te gaan met de smaak van kruiden en bloemen. Een leuke en simpele manier om beter te leren koken en bovenal: te genieten.
Pip McCormac zijn fascinatie voor kruiden begon ooit, zo vertelt hij in zijn voorwoord, met basilicum. Hij zette als student een supermarktbasilicumplant in zijn vensterbank en ontdekte hoe lekker de blaadjes smaken in een kaastosti, in tomatensaus en bij schelpdieren. Met het kookboek Koken met Kruiden & Bloemen geeft hij je een overzicht van tientallen kruiden en eetbare bloemen die je zelf makkelijk kunt kweken en oogsten. Van basilicum, rozenblaadjes, viooltjes tot en met zuring. Al deze kruiden geven je ontbijt, lunch, drankjes en feestelijke hoofd- en bijgerechten een extra twist.
De cover van dit boek is alleen al een lust voor het oog met al die kruiden en bloemen, het doet je verlangen naar de zomer. De pagina’s zijn overzichtelijk en mooi vormgegeven en de foto’s laten je watertanden. Je krijgt zin om kruiden te kweken en op te eten en dat is eigenlijk precies waar dit boek over gaat en voor is bedoeld. Als je dit boek eenmaal in je handen hebt en doorgebladerd dan begint het te kriebelen. McCormac raadt dan ook aan om je eigen tuintje te beginnen en geeft in het boek handige tips hoe je dit makkelijk kunt doen. Hou je het liever bij de supermarktkruiden, dan vind je bij elk recept minstens twee alternatieven kruiden die ook goed bij het gerecht passen.
Het kookboek helpt je niet alleen met lekkere gerechten maken, maar ook met mooie kleurrijke maaltijden creëren. Vooral als deze versierd zijn met bloemen ziet het eten er erg feestelijk uit. En of je nu een grote of kleine tuin hebt of alleen maar een balkon. Je kunt altijd wel ergens zelf verse kruiden en eetbare bloemen kweken. Zelfs in een pot voor het raam. Het kookboek start met een overzichtelijke kruiden- en bloesemlexicon. Daarin vind je per kruid of bloemsoort een duidelijke uitleg over de smaak, zaaiperiode, oogsttijd en zaaiwijze. Recepten ter inspiratie zijn er meer dan voldoende: zowel voorgerechten, hoofdgerechten, desserts als dranken. Allen zijn eenvoudig te maken, maar door de verse kruiden en bloemen heel bijzonder. Zoals een rijstsalade met viooltjes, een ontbijtsmoothie met munt en brownies met rode bessen en rozemarijn. Of maak je eigen jasmijndressing of serveer zeebaars eens met honing en seringen. Maar kook ook eens quinoa in een mengsel van appelsap, olijfolie en rozemarijn. Het krijgt hiermee een heerlijke zoetzure smaak die perfect past bij de selderij, blauwe druiven en geitenkaas die de salade afmaken.

De standaard smoothie van fruit met yoghurt is door McCormac verleden tijd, want je leert aan je aardbeien, mango en yoghurt, munt en kardemom toe te voegen, waardoor het ineens een fris en kruidig drankje wordt. Mijn favoriete recepten: muffins met vlierbloesemsiroop en tijm, gepocheerde zalm met citroen en kervel, gin met dille en komkommer maar ook de artisjokken met botersaus en Oost-Indische kers.

Pip McCormac is een enthousiaste tuinier, op zijn balkon kweekt hij allerlei kruiden en eetbare bloemen. Hij is tevens lifestyle director van de internationale glossy Red Magazine. Voorheen was hij als redacteur verbonden aan Sunday Times Style (culinair en interieur). Koken met Kruiden & Bloemen is zijn eerste kookboek en is ontstaan uit zijn voorliefde voor balkontuinieren en culinair genieten. Met dit kookboek was hij de winnaar van een Gourmand Award in 2015.


Recensie:  Marco Louter

Uitgeverij: Good Cook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten