maandag 2 november 2015


PERU   -   GASTON ACURIO

Afgelopen week genomineerd als kookboek van het jaar 2015 en gedoodverfde winnaar wat mij betreft: PERU van Gastón Acurio. Acurio is een held in Peru en is zowel een Peruviaanse chef als kookboekenauteur. Bovendien is hij eigenaar van 44 restaurants en heeft hij in Peru een eigen tv-programma. Een echte ambassadeur van de Peruaanse keuken!

Acurio werkte als chef voorheen in verschillende restaurants in Europa, waarna hij in 1994 terugkeerde naar Peru waar hij zijn restaurant opende. Gaston is meer dan alleen een kok. Hij wil het gastronomische belang van de Peruviaanse keuken over de hele wereld verspreiden. In 2013 ontving hij de Global Gastronomy Award in Stockholm, wat gezien wordt als de Nobelprijs van koken. Zijn restaurant Gáston stond op nummer 14 in de Best Restaurants list in 2013 en is het beste restaurant in Latijns-Amerika.

Kijk hieronder naar het inspirerende filmpje van deze Peruaanse chef met een passie voor zijn vak:Terug naar dit bijzondere, opvallende en kleurrijke boek over de Peruaanse keuken. De Peruaanse keuken wordt in de inleiding uitgebreid beschreven, vooral als zeer gevarieerd aan ingrediënten, texturen en aroma's en is een van de meest innovatieve en smaakvolle keukens ter wereld. De Peruaanse cuisine is net zo rijk en verfijnd als haar ingrediënten en kent invloeden van over de hele wereld, van Spaans en Indiaans tot Afrikaans, zelfs Italiaans en Aziatisch. Niet voor niets zijn ook Nederlandse chefs waaronder Ron Blaauw geïnteresseerd in en geïnspireerd door deze gevarieerde keuken.

PERU bevat een gevarieerd scala aan recepten en die komen in het 432-bladzijden-boek ruim aan de orde. Van de bekende klassiekers als quinoa, ceviche (rauwe gemarineerde vis) en lomo saltado (gemarineerd vlees) tot minder bekende gerechten als frejol colado (Peruaanse bonenpudding) en chanfainita (stoofschotel). De recepten zijn overzichtelijk en compact beschreven. Dat maakt dit kookboek heel praktisch en overzichtelijk. De smakelijke en realistische fotografie maken het boek helemaal compleet en af.

Het leuke aan dit kookboek en niet onbelangrijk is dat bijna alle ingrediënten goed verkrijgbaar zijn in de Nederlandse supermarkten, speciaalzaken en groothandels. Daarmee kan iedereen de Peruaanse keuken in huis halen en kennismaken met de gerechten die de Peruanen thuis en in lokale restaurants eten.

PERU is wat mij betreft nu al een standaardwerk van de Peruaanse keuken en een mooi lees-, inspiratie- en vooral kookboek voor elke foodie en chef!


Recensie: Marco Louter

Uitgeverij: Karakter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten