zondag 25 oktober 2015ZOET EN ZALIG  -  VANESSA VAN KOPPEN
 
Het eerste kookboek van Vanessa van Koppen! Wat een zalig origineel debuut. Samen met Tom Mikkers, een theoloog, bedacht ze het idee om koken en religie met elkaar te verbinden. En zie hier het resultaat. Het zijn 60 bakrecepten geworden rond feesten en heiligen: Zalig Zoet.
 
Het kookboek is overzichtelijk ingedeeld. Met name de inhoudsopgave. Verrassend zijn de foto's van de recepten met de pagina nummers, dit maakt het zoeken erg praktisch. Vervolgens vertelt Vanessa uitgebreid over de geschiedenis van het brood. Jammer is dat we niet direct worden meegenomen in het verhaal over de herkomst en symboliek van de feestdagen, tradities en heiligen en het gebak en brood. Hierdoor is het even zoeken naar de context van het onderwerp brood als onderdeel van het boek maar dat mag de pret niet drukken.
 
Alle feestdagen worden uitgebreid besproken per maand. Veelal dagen die mij soms onbekend zijn en dat maakt dit boek zo leuk! Van Sint-Antonius in Januari Abt tot Sint-Catharina in November. Alle zoetigheden en baksels worden per recept en landverwijzing kort beschreven en is voor iedereen haalbaar om te maken. Soms meer of minder bewerkelijk, maar dit staat uitstekend aangegeven. De bijbehorende foto's zijn allen even smakelijk.

Behalve heerlijke en maakbare recepten, biedt dit bakboek achtergrondinformatie over de herkomst en symboliek van de feestdagen en het gebak of brood. Wist je dat de Romeinen al op Driekoningen een boon in hun taart verstopten? Of dat gevlochten paasbrood is afgekeken van de Joodse challe?
Verder vind je tal van verrassende recepten en interessante weetjes die bij heiligen horen. Van de borsten van Sint-Agatha tot het stuurwiel van Sint-Christoffel.

Vanessa van Koppen is een echte foodie en schrijft er ook nog over. Eten en schrijven dus terwijl ze van huis uit jurist is met passie voor koken. Inmiddels is ze professioneel aan het koken en schrijven. Ze heeft van haar passie haar werk gemaakt en geeft lezingen, workshops en verzorgt caterings. Ook schrijft ze regelmatig voor de site Lekker Tafelen.
 
Al met een verrassend heerlijk kook-, kijk- en leesboek voor de komende feestdagen!
 
 
 
 
  
Recensie: Marco Louter

Uitgeverij: Forte Uitgevers


twitter: kook_boeken
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten