maandag 2 augustus 2010
ZILT


Superlatieven! Een collectors item en visbijbel (352 pagina's!) voor de echte visliefhebber. Je hebt met recht iets handen maar dan toch anders. Het boek heeft een goede harde kaft en dik - mat - papier. De vormgeving is stijl- en smaakvol en bij de meeste recepten en onderwerpen staan mooie kleurenfoto's. De vis spat van het papier! Bovendien zijn de recepten origineel en "maakbaar" voor een gemiddelde hobbykok.

Zilt brengt 200 inspirerende recepten van Tom Aikens, een van de beste en meest besproken Britse chef-koks. Zijn kijk op vis is verantwoord en duurzaam, maar vooral bijzonder smakelijke! Tom Aikens wordt gezien als een van de meest originele en getalenteerde chef-koks van Engeland. Hij heeft een passie voor vis, maar ziet ook dat we de laatste decennia onverantwoord met vis zijn omgegaan. Zijn missie is te laten zien dat er met heel veel soorten vis heerlijk kan worden gekookt en niet alleen met de vertrouwde en daardoor vaak bedreigde soorten.

Aikens zet in zijn opening de verantwoorde (o.a. lijn- en korfvissen) en de minder verantwoorde (vissen met sleepnetten) vismethodes op een rij. Visserijtermen zoals 'demersaal' (vis aan zeebodem) en 'pelagisch' (vis aan zeeoppervlakte) komen ook langs.

Vervolgens komt hij met de recepten. Vispate, rauwe en gemarineerde vissalades, gegrilde, gebakken, gestoomde en gepocheerde vis; alle bereidingswijzen komen langs en uiteraard worden de soepen en sauzen niet vergeten. Aikens’ visgerechten zijn heel divers: van gebakken sardines met mierikswortel en carpaccio van zeebrasem tot preisoep met oesters en inktvisrisotto. Toch hebben de meeste gerechten hun Provençaalse achtergrond met elkaar gemeen. Kruiden als look, rozemarijn, tijm en basilicum worden namelijk vaak gebruikt.

Het boek bevat tevens een speciaal gedeelte over het schoonmaken van verse vis, en ruim 40 pagina's informatie over alle vissoorten op alfabet. Met Zilt probeert de Brit Tom Aikens de meest bedreigde vissoorten te beschermen. Zo ruilt hij de frequente kabeljauwen en tonijnen in voor rode of grauwe ponen en Loch-Duartzalmen.

Kortom een boek die je als (vis)liefhebber niet mag missen!

Tekst: Marco Louter
marco.almere@gmail.com
06-53909406

Auteur       : Tom Aikens
Uitgeverij : Inmerc
ISBN        : 978-90-661-1550-7
Prijs         : € 34,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten