zaterdag 22 oktober 2011


JONGE BIER IN OUDE VATEN

Bier leeft! Nederland krijgt steeds meer kleine bierbrouwerijen. Het is nog niet zo ver dat net als vroeger iedere streek zijn eigen bier heeft, maar met 60 zelfstandige brouwerijen gaat het toch een beetje die kant op. In het bierboek Jong bier in oude vaten worden er 32 brouwerijen uitgelicht. Witbier, stout, tripel, weizen, je kan tegenwoordig van meer soorten bier genieten dan van pils alleen en dat is juist dankzij de kleine nieuwe brouwerijen die de laatste 20 jaar ontstaan zijn.

De titel verwijst naar de oude tradities van bier brouwen die de jonge brouwerijen weer op pikken. Vorige week mocht ik wat van de Haarlemse bieren van Jopen proeven. Deze zijn allemaal geïnspireerd op oude recepten, soms wel 5 eeuwen oud. Het bier wordt nu zelfs in een kerk gebrouwen, en zo heeft iedere brouwerij zijn eigen bieren en eigen verhalen.

Naast een uitgebreide beschrijving van 32 brouwerijen leer je ook nog wat over de geschiedenis van bier, hoe bier gebrouwt wordt en hoe je bier moet proeven (met wat hulp van smaakdoctor Peter Klosse). En er staan vier recepten in, van de koks van De Echoput, waarin bier in het eten verwerkt wordt.

Recensie: Marco Louter

e-mail: marco.almere@gmail.com
Twitter: http://twitter.com/#!/kookrecensies
Linked In : http://www.linkedin.com/groups/Kookboekrecensies-3184607?trk=myg_ugrp_ovr

Uitgeverij: Fontaine Uitgever

ISBN 978 90 5956 370 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten