zondag 15 januari 2012

Home made winter


HOME MADE WINTER

Home made winter is een boek vol comfort food. Yvette van Boven maakte, met inspiratie uit Ierland en Frankrijk, een verzameling van gerechten waar je hart weer warm van wordt. Yvette geeft eenvoudige recepten voor klassiekers waarvan iedereen dacht dat ze lastig te maken zijn. Stap voor stap begeleidt ze de lezer bij het maken van boter, osseworst of bijvoorbeeld baileys.
Dit is zo'n kookboek dat helemaal past in de trend van nu. Puur en eerlijk is het credo, we willen weer weten waar ons eten vandaan komt en als het even kan koken we liever uit eigen tuin dan uit een pakje. Met Home Made Winter wil Yvette van Boven laten zien dat dat zelf maken niet alleen veel lekkerder is, maar ook nog eens helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En dat is haar goed gelukt.

De schrijfster is zelf (ook) freelance illustratrice, en dat is in één oogopslag te zien. De vormgeving is fris en origineel met semi-handgeschreven titels en grappige tekeningetjes. De mooie foto's, ook home made, zijn genomen door haar man, Oof Verschuren.

De gerechten zien er heerlijk, huiselijk en uitnodigend uit. De Franse keuken is over vertegenwoordigd, omdat de schrijfster en haar man afwisselend in Amsterdam en Parijs wonen. Niet dat dat een minpunt is, in tegendeel, en ik kan haast niet wachten om een paar van de 200 recepten te proberen. Gelukkig heeft Van Boven express veel recepten opgenomen die je kunt maken met tamelijk alledaagse ingredienten en keukenmaterialen.
Achterin komen de winterse feestdagen aan bod waar Yvette een speciale band mee heeft: plumpudding voor Kerstmis, colcannon met Halloween, galette des rois met Driekoningen. Kortom: een nieuw, uiterst persoonlijk kookboek, vol recepten, tekeningen, verhalen en fotos uit Ierland, Frankrijk en Nederland.

Yvette van Boven (Ierland, 1968) woont afwisselend in Amsterdam en Parijs. Haar succesvolle Home made werd verkozen tot Kookboek van het jaar 2010 en verschijnt binnenkort in Engelse vertaling in Australie, de VS, Engeland en Canada. Yvette is freelance foodstylist en receptuurschrijver en heeft samen met haar neef een restaurant en cateringbedrijf in Amsterdam. Daarnaast illustreert ze voor boeken en bladen in binnen- en buitenland.
recensie    : Marco Louter
uitgeverij : Fontaine Uitgevers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten