maandag 1 november 2010


NAPELS PROEVEN

Italië heeft zijn gastronomische reputatie in ruime mate te danken aan het eten en drinken uit Campanië in het algemeen, en Napels in het bijzonder. Vreemd genoeg is de Napolitaanse keuken bij ons minder bekend.
Zowel cultuur als voeding dragen de sporen van Grieken, Romeinse, Spaanse en Franse overheersers, al zijn er daarnaast ook Arabische en oosterse invloeden te merken. De Napolitaanse kookkunst maakt vaak gebruik van eenvoudige middelen, al is de afwerking altijd tot in de puntjes verzorgd.

Met Napels proeven haal je een uitzonderlijk kookboek in huis. Uitzonderlijk omdat het geen gewoon receptenboek is. Naast de 45 toegankelijke en ongekunstelde Napelse gerechten is er meer dan voldoende plaats ingeruimd voor de geschiedenis van de regio, een culinaire wandeling en een praktische gids van de Napolitaanse keuken.

In het hoofdstuk “een appetijtelijke wandeling…” neemt de auteur je mee op een stadwandeling langs restaurantjes, pizzatenten en groente- en vismarkten. Onderweg wordt halt gehouden voor de verschillende maaltijden, van ontbijt tot avondmaal met de meest uiteenlopende specifieke Italiaanse ingrediënten.

De recepten staan in volgorde van gebruik: van antipasta tot bibite, een aantal pittige drankjes om de dag mee af te sluiten. Alle recepten zijn redelijk eenvoudig te bereiden en met ingrediënten die ook hier te verkrijgen zijn. Bij elk gerecht wordt naast de ingrediënten en de bereidingswijze ook een paginagrote foto getoond. Achteraan in het boek worden de beste adresjes opgesomd, zowel in Napels als in enkele van onze grootste steden. Afsluitend vind je nog een lijstje met bibliografische gegevens en enkele memorabele Italiaanse films. Het hardcover boek is rijkelijk geïllustreerd met sfeervolle foto’s en uitgegeven op glanspapier zodat het in de keuken bestand is tegen een stootje en een spatje.


Spaghetti met olijven (voor 6 personen)
600 gr spaghetti
300 gr zwarte olijven, bijvoorbeeld Gaeta
6 eetlepels extra vergine olijfolie
Peper

Ontpit de olijven en hak ze grof. Neem een grote pan en fruit daarin de olijven in de helft van de olie. Kook de spaghetti al dente in minstens zes liter gezouten water. Doe de spaghetti met de rest van het kookvocht in de pan met olijven, roer alles door elkaar, neem van het vuur en voeg de rest van de olie toe. Kruid met flink wat peper en serveer warm. Dit bijzonder eenvoudige gerecht valt of staat met een eersteklas kwaliteit pasta, olijven en olijfolie.


Tekst: Marco Louter
Twitter: kookrecensies

Uitgeverij:  Lannoo
Auteur: Philippe Bidaine
ISBN: 9789020990430
Geen opmerkingen:

Een reactie posten