zaterdag 22 augustus 2015

LE GARAGE 25 jaar het Instituut

Le Garage is een fenomeen! Dit kook- en koffietafelboek, Le Garage 25 jaar het instituut, dat in het voorjaar uitkwam, ademt uiteraard Joop Braakhekke. Ooit startte Joop Braakhekke samen met zijnlevensgezel Wim Nijkamp in 1990 Le Garage in Amsterdam. Ontworpen door de vermaarde architect Cees Dam werd het een theatraal spiegelpaleis waar zien was en gezien worden. De 'loop' zat er direct in en het is nooit anders geworden.

Bladerend door het boek vallen meteen Joops one levens liners op die zijn passie en perfectie voor het vak laten door schemeren. Zoals: "als je met liefde je vakuitoefent, wordt het altijd succesvol"
Joop, zoals het Ronald Timmermans in het boek zegt, is een kameleon. Hij verandert steeds van kleur. Het ene moment de joviale charmante gastheer, excentriek en veel veel persoonlijkheid. Het andere moment de leider, de motivatie voor zijn medewerkers. Maar ook vooral zijn kwetsbaarheid waardoor mensen zijn gast willen zijn.Uiteraard komen in het boek, geheel in stijl, grote artiesten voorbij die aten in le Garage: Sting, Mick Jagger, Cecilia Bartoli, Liza Minelli, Lang Lang, Dame Edna, en talloze captains of industry gaven in Le Garage acte de présence. Beroemd is ook De Herenclub met kopstukken als Harry Mulish, Jeroen Henneman, Adriaan van Dis die bij een goede maaltijd filosofeerden.

Het boek beschrijft Le Garage 25 jaar Culinaire Theater als een instituut waar het niet alleen gaat om het eten maar vooral ook om innerlijke beschaving. Met beroemde gerechten en evergreens zoals de Pizza Tonijn, de Blauwpootkip van de rotissoire en de Steak Tartare.

Waar anders was de uitgifte van zijn boek op zijn plaats dan bij de eigenzinnig Uitgeverij Komma. Uiteraard met het gelauwerd team met o.a. Ronald Timmerman en een van de beste food fotografen die Nederland rijk is, Remko Kraaijeveld. De signatuur en sfeer werd daarmee meteen bepaald voor het boek.

Inspirerend boek en vaste kost voor elke aankomend dienstverlener in de horeca!

Recensie: Marco Louter

Uitgeverij komma / d'jonge Hond

Volg ons via twitter: @KOOK_BOEK
Facebook: KOOKBOEKENRECENSIES
Geen opmerkingen:

Een reactie posten