zondag 16 februari 2014

THE BIG GREEN EGG BOOK

"Vuur is een oergevoel en wat is er simpler dan een vuurtje stoken!"

Steven de Hond van uitgeverij Komma heeft opnieuw een pareltje van een kookboek afgeleverd:
The Big Green Egg Book. Samen met zijn ervaren team, bestaande uit o.a.: Remko Kraaijeveld (fotograaf), Ronald Timmermans (vormgeving), Vanja van der Leeden (food styling en vormgeving) en Dick Koppes (redactie) is er opnieuw een boek van formaat samengesteld. Dit team was ook verantwoordelijk voor het (wereld)succes van PUURST en DE OOSTERSCHELDEKREEFT.

Het boek is een beleving dat al begint bij de kenmerkende bubbels en groene kleur van de Big Green Egg als cover. Vanaf de eerste bladzijdes zijn de opvallende detail- en sfeerfoto's van culi-fotograaf Remko Kraaijenveld. Met ruim 196 bladzijden heb je echt een robuust boek in handen. De recepturen zijn met zorg samengesteld. Diverse chefs van naam hebben hun bijdrage verleend zoals Jonnie Boer en de Belgen Peter Goossens en Roger van Damme.

Zoals in het boek staat aangegeven: je moet aan de slag met de Big Green Egg om te ervaren waar hij toe in staat is. In de keuken van de chefs is de Big Green Egg (BGE) een begrip. De kracht van de Big Green Egg is even eenvoudig als geniaal te noemen: door zijn unieke keramische eigenschappen wordt aan elk gerecht een bijzondere en subtiele smaak afgegeven. Daarnaast is deze groene vriend heel veelzijdig. Toys for boys!

De recepten in het boek zijn relatief laagdrempelig voor de gemiddelde hobbykok met ambitie. Soms komen er specifieke ingrediĆ«nten voorbij die vragen voor een kleine omweg, maar alles voor de smaak! Van aubergine steaks, oesters gegaard in eigen vocht, schelpen en scheermessen, disco snijbiet met salsa verde, gerookte zalm in biet, gerookte Red Snapper als geroosterde ricotta.

Heb je eenmaal geproefd van de Big Green Egg dan ben je ook direct verkocht en is een aanschaf dichtbij. Helaas is de Big Green Egg niet goedkoop maar er zijn via het internet goede alternatieven van vergelijkbare kwaliteit voor de helft prijs: www.mycooker.nl.

Aangezien voor de gemiddelde Nederlander het buitenkoken nog niet een gemeen goed is, geeft dit boek alle reden voor inspiratie en daar gaat het uiteindelijk in het leven om! Het boek zal zowel de onervaren als de ervaren hobby kok inspireren.

Recensie: Marco Louter
Volg ons via Facebook: kookboekenrecensies
  
  
Uitgeverij Komma / D'Jonge Hond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten