vrijdag 24 mei 2013

HET GROTE WILDPLUKBOEK - BERTRAM EN DE LEEUW
HET GROTE WILDPLUKBOEK

Edwin Flores is een van de meest enthousiaste wildplukkers die ik ken. Na de succesvolle lancering van het Het Paddestoelenboek is dit boek, het grote wildplukboek, een passend vervolg van zijn passie.

Edwin Florès is een wildplukker in hart en nieren. En eigenlijk zijn wij dat volgens hem allemaal. Het zit in onze genen, vertelt hij in de inleiding van het boek. Mensen zijn nog steeds dezelfde jagers en verzamelaars als hun voorouders. Waar we nu jagen en verzamelen in de supermarkt, deden we dat vroeger in de natuur. Toch trekken wij ook nu nog wel door bos om bramen, bessen, vlierbloesem en paddestoelen te plukken. Maar volgens Edwin Florès kan er nog heel veel meer geplukt worden en ook nog dicht bij huis.

In zijn zojuist verschenen Het Grote Wildplukboek leert hij wat we allemaal kunnen plukken uit de natuur, waar we op moeten letten en hoe we het kunnen gebruiken. Tevens bevat het boek een aantal wildplukrecepten van de hand van Chef-kok Jonnie Boer, die tevens verantwoordelijk is voor het voorwoord. Hij beschrijft in duidelijke recepten hoe je de inhoud van je wildplukmand verwerkt in verrukkelijke siropen, jams, zouten, boters en nog meer lekkers.

Het boek is overzichtelijk ingedeeld. Na de inleiding geeft Edwin Flores enige basiskennis mee voor het wildplukken zoals het determineren, het vaststellen van het soort. Ook beschrijft hij de spelregels van het wildplukken. Een handige maandlijst geeft enige houvast wanneer je wat kunt plukken. De planten zijn op alfabetisch volgorde gerangschikt. Het enige aandachtspuntje zijn de foto's. Deze zijn niet altijd even consistent in de belichtingen en soms zelfs onscherp. Bijzonder is de beschrijving over de eetbare zeewieren. De culinaire toepassing wint terrein en er wordt volop mee geëxperimenteerd en terecht want ze zijn super gezond.

Nieuwsgierig geworden door het boek nam zelf de proef op de som. In het dorp waar ik woon is het 10 minuten lopen naar het buitengebied. Het is meteen raak. Onderweg zie ik tussen de tegels al de klaverzuring staan die heerlijk smaakt naar frisse zure appel, buitengewoon verrassend en ideaal voor een salade of het garneren van een voorgerecht of dessert. Het gaat bij het wildplukken vooral om een andere manier van kijken. Met het boek onder de arm kom ik al snel en redelijk gemakkelijk tot het determineren van 15 soorten planten die eetbaar zijn. Verrassend is de smaak van de kern van jong riet, volgens Edwin een perfecte snack voor buiten. Het smaakt in mijn beleving naar asperge of komkommer. Ik ben inmiddels bijna weer thuis als ik in een ooghoek een zadelzwam ontdek op een els. Eetbaar en ideaal voor op de grill! Dit maakt mij nieuwsgierig naar nog meer!

Edwin Flores is erin geslaagd om een leuk en toegankelijk wildplukboek te maken die smaakt naar meer. Een passend vervolg? Een uitgebreid wildpluk-receptenboek, met Jonnie natuurlijk!


Recensie   : Marco Louter (www.marcokookt.nl)
Uitgeverij : Bertram + De Leeuw Uitgevers

Volg ons: Facebook


Geen opmerkingen:

Een reactie posten