donderdag 20 januari 2011


SMAAKVOL

Nauwelijks kunnen proeven en/of ruiken en toch smakelijk eten, kan dat? Ja! Joke Boon kampt haar hele leven al met dit probleem, is gek op koken en heeft recepten ontwikkeld die hierop inspelen. Ze werkt veel met kiemgroenten, legt de focus op tongsmaken en zorgt voor smaakbevorderende kleuren. Plotseling je reukvermogen kwijtraken? Dat is een ramp en het heeft verstrekkende gevolgen. Naar schatting 600.000 Nederlanders lopen met dit probleem rond.

Geuren waarschuwen voor gevaar, hebben invloed op onze stemming en spelen zelfs een rol bij de geslachtsdrift. Hoe is het om nooit meer te kunnen genieten van de zilte zeelucht tijdens een strandwandeling? Niet te kunnen ruiken of voedsel bedorven is? Joke Boon weet daar alles van. Op vierjarige leeftijd raakte ze na het knippen van haar amandelen en een zware verkoudheid haar reuk- en smaakvermogen kwijt.

Het lijkt me vreselijk lastig, koken en lekker eten als je – letterlijk – geen smaak hebt. Joke Boon weet er wel raad mee. Maar omdat ze van koken houdt, eet ze wel smaakvol. Hoe? Dat legt ze uit in haar kookboek Smaakvol.

Joke Boon laat in Smaakvol zien hoe je al je zintuigen kunt gebruiken om toch lekker te eten. Door die andere zintuigen te prikkelen die je ook bij het eten gebruikt. Denk aan kleur, geluid en de structuur en temperatuur van het eten. Door daar veel in af te wisselen, liefst in één gerecht, kunnen ook degenen die niet of maar weinig kunnen proeven en ruiken van eten genieten.

Maar wat maak je zoal voor mensen die niet kunnen proeven? Tja, eigenlijk hetzelfde wat je normaal ook zou maken. Alleen let je iets meer op de hierboven genoemde factoren. Dus serveer bij die zachte romige pompoensoep een knapperig zelfgebakken uienstokbrood. Leuk je appelmoes op met gesuikerde amandelen of maak vis ‘met een laagje’, lekker makkelijk uit de oven. Smaakvol is daarmee een kookboek voor iedereen, want ook wel-proevers worden daardoor aan het werk gezet om al hun zintuigen te leren verwennen.

Maar je kunt ook gebruik maken van een aantal extreme smaakmakers. De bekendste zijn peper, mosterd en wasabi, maar ook munt is zeer zinneprikkelend. En Joke Boon laat je kennismaken met een bijzonder knopje; de Sechuan button. Dit kleine gele bloemknopje geeft je een ongekende smaaksensatie, fris bubbelend als champagne met een zacht tintelende verdoving tot besluit. En de sensatie houdt het hele diner lang aan, en heeft als extra bijzonderheid dat je meer proeft! En natuurlijk legt Joke Boon in Smaakvol uit, hoe je het effect van de sechuan button het beste kunt proeven, bijvoorbeeld met deze starter.
Daarmee is Joke tevens een subtiele ambassadeur van de Firma Coppert Cress: http://benelux.koppertcress.com/

Dit boek morgen nog in huis? Klik op onderstaande link en bestel het boek hier:
Recensie: Marco Louter

Twitter: kookrecensies
Linked In Groep: kookboekrecensies

Uitgever: Kosmos
Schrijfster: Joke Boon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten