woensdag 13 april 2016
EXTREEM BELEGGEN  -  SCHIPPERS, WIJERS & HENDERSON 

Een geheime genootschap openbaart zich!

Nee, dit boek gaat niet over riskante financiële ondernemingen. Deze ‘enige, echte gids voor beleggers’ richt zich op jou en je saaie lunchboterham. Dat kan in Nederland veel spannender, vonden drie collega’s in Amsterdam die vaak samen lunchten. Hun vreemde combinaties van broodbeleg werd bijna een soort wedstrijdje onderling: kan het raarder én lekkerder? Samen met andere ‘extreem beleggers’ (ja, het is al een waar genootschap) zijn de gekste en lekkerste combinaties voor jou gebundeld in het boek ‘Extreem beleggen’.

Wat blijkt? Er zijn meer mensen die zich tegoed doen aan ‘extreem beleg’. Veel mensen hebben een bizarre belegcombinatie die ze bijna niet durven te delen. Tot vandaag, want de extreem beleggers zijn opgestaan. Ze bundelen zich op de Facebook-pagina van Extreem beleggen, want er is niets fijner dan een ander te overtuigen van jouw lievelingscombinatie voor op je brood.

Hoe extreem is extreem?
De drie auteurs van dit boek liegen niet, er zitten nogal extreme belegcombinaties tussen. Ze zijn afwisselend creatief, origineel, onverwacht, bizar, onvoorstelbaar, soms weerzinwekkend en soms om van te watertanden. Voorbeelden van extreem beleg: bereide soepgroenten met Aromat, gekookte macaroni met ketchup, leverworst met mosterd en hagelslagmix, pindakaas met gekookt ei, komkommer en sambal en de bizarre combinatie van perzikjam en Patatje Joppiesaus-chips... Niet lekker? Daar valt over te twisten! Je mag er sowieso niets over zeggen voordat je het zelf hebt geprobeerd.

Nooit meer een saaie boterham met kaas
Met dit boek moet het lukken om, uit gebrek aan inspiratie, nooit meer een saaie boterham met kaas te hoeven eten. De jongens van dit boek zijn wel verzot op pindakaas, want hier maken ze veel combinaties mee. Klassiek met jam, banaan of hagelslag of juist extreem met salami, piccalilly, suiker en kaneel, uien, extra belegen kaas of haring. Soms word je alleen al vrolijk van de namen: ‘Broodje Toeval’, ‘Euroshopper special’, ‘Avocadootje’ of ‘Mouthgasm’. Met dit boekje komt de extreme belegger in je naar boven en voeg je je bij een genootschap, waar geen boterham te spannend en geen belegcombinatie te bizar is.

Leuk aan dit kookboek:
* Bij elk recept een mooie foto
* Hoog amusementsgehalte (met ‘het broodje dat Elvis vermoordde’)
* Echt inspirerend
* Leuk voor bijna iedereen

Kanttekeningen aan dit kookboek:
* Sommige combinaties zijn een beetje voor de hand liggend (zoals: brood, boter, speculaas)
* Enkele recepten zijn niet echt recepten: bijv. brood met mayo.


Al met al een grappig kookboek dat je met plezier een tijd doorbladert, terwijl je van de ene verbazing in de andere valt. Erg leuk dat je na het lezen en ‘koken’ uit dit boek deel uit kunt maken van een heuse community: de ‘extreem beleggers’. Het is zeker een geschikt boek voor culinaire durfals!


Recensie: Leonie Kohl

Uitgeverij: SNOR

Geen opmerkingen:

Een reactie posten