maandag 17 augustus 2015VERROT LEKKER
Fermenteren is het functioneel laten rotten van voedsel. Het is een oude vorm van conserveren, een techniek van vroeger die helemaal terugkomt. Het past in de trend van gezond en het verduurzamen van voedsel. Zelfs topchefs als Jonnie Boer zijn bezig met fermenteren.

Alles wat we lekker vinden, is vaak gefermenteerd. Zoals: vanille, koffie, wijn, bier, kaas, brood, peper, etc. Het enige wat je nodig hebt is zout, water, groente (of fruit), steriele potten en tijd. Verrot Lekker is een praktisch kook- en doeboek, met veel recepten. Allerlei producten komen aan de orde: niet alleen groente en fruit, ook zuivel, vlees, vis, noten, zaden en granen.

Auteur Christian Weij geeft je zijn basisregels en maakt je thuis in de wereld van het fermenteren. Neem bijvoorbeeld een witte kool. Die kun je natuurlijk gewoon laten rotten, maar dan kun je hem na een week of zes weggooien. Je kunt hem ook gecontroleerd laten rotten: als ik er zout bij breng, kan de melkzuurbacterie als enige overleven en die zet de koolhydraten om in melkzuur. En zo ontstaat zure kool.

Geschikt kookboek voor starters en ervaren 'rotten' die het leuk vinden om gewone ingrediƫnten om te toveren tot producten met eigen smaak en structuur


Recensie: Marco Louter

Uitgeverij: Bertram+de Leeuw Uitgevers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten