dinsdag 26 augustus 2014

 





















HET GROTE GRANEN BOEK

Eens in de zoveel tijd valt er een boek deurmat waar we oprecht gelukkig van worden. Het Grote Granenboek bijvoorbeeld. Een heerlijk naslagwerk van encyclopedische omvang én smakelijk kookboek in een. Want naast de 120 fantastische graangerechten van over de hele wereld, vind je er vooral heel veel informatie over herkomst, eigenschappen en bereidingswijze van verschillende granen. En dan hebben we het niet alleen over de bekende soorten zoals quinoa (wat technisch gezien trouwens geen graansoort is), haver en gerst. Maar er komen ook onbekendere soorten voorbij zoals amarant, teff en kamut.

Vooral pseudogranen zijn de laatste tijd heel sexy. Overal ter wereld staan ze op boodschappenlijstjes en menukaarten als ‘gezonde ingrediënten’. Ze heten zo omdat ze geen grassen uit de Graminaceae-familie zijn maar zaden van planten met brede bladeren. Voorbeelden zijn quinoa, chiazaad, boekweit en amarant. Maar in de winkel staan ze meestal bij het echte graan. In dit boek zie je dat ze op dezelfde manier als granen bruikbaar zijn en er ook veel op lijken.

De inspirerende verzameling van meer dan 120 internationale recepten omvat niet alleen klassiekers als risotto en jambalaya, maar ook ontbijtideeën en verrukkelijke bijgerechten. Daarnaast vind je er eenvoudige gerechten voor de dagelijkse maaltijd, zoals speltrisotto met mediterrane groenten, en een recept voor een typische zondagslunch met langzaam gegaard lamsvlees en bulgur. Ook aan de liefhebbers van salades is gedacht, met recepten waarin de nieuwe sterren onder de granen – bijvoorbeeld chiazaad en amarant – een belangrijke rol spelen. De zoetekauwen onder ons kunnen hun hart eveneens ophalen, want ook nagerechten en zoete hapjes zijn goed vertegenwoordigd.

Auteur Ghillie James hielp haar moeder al op jonge leeftijd in de keuken van hun drukbezochte pub in Kent. Ze heeft gewerkt als food editor voor Sainsbury’s Magazine en als freelance redacteur voor delicious. magazine. Tegenwoordig runt ze het bedrijfje The Lazy Larder, dat onder meer soep, jam en pudding verkoopt aan kleine boerderijwinkels en particulieren.

Recensie: Marco Louter

Fontaine Uitgevers b.v.

Volg ons via facebook: kookboekenrecensies


Geen opmerkingen:

Een reactie posten