zaterdag 13 april 2013

FAVIKEN - PHAIDON


FAVIKEN

One of the rising stars van dit moment! Magnus Nilsson, wat een held!

Dit boek stond al met stip op mijn verlanglijstje en het stelde me gelukkig niet teleur: het langverwachte boek van dit langharige culinaire wonderkind uit Scandinavië, Magnus Nilsson. Zijn restaurant Faviken ligt in een afgelegen dorp in de buurt van Jarpen, 600 km ten noorden van Stockholm, in een afgelegen deel van het land en populair bij cross-country skiërs in dit gebied. Het is een behoorlijke reis maar het omrijden waard!

Klik hier op de site en je bent verkocht: website Faviken

Met een uitgever als Phaidon die bekend staat om de altijd sterke vormgeving moest dit boek natuurlijk iets bijzonders worden. Het omslag heeft iets weg van een sprookjesboek, maar bij het openslaan van het boek is het meteen duidelijk dat het hier om hogere culinaire wiskunde gaat. Prachtige pagina met grote foto's van het idyllische Scandinavische landschap worden afgewisseld met stukken rauw vlees en miniatuur kunstwerkjes met namen als Grilled pine mushrooms, vinegar matured in the burned-out trunk of a spruce tree.

Magnus Nilsson

Het boek Faviken geeft een exclusief kijkje in een van's werelds meest interessante restaurants van dit moment. Faviken van chef-kok Magnus Nilsson maakt een van de meest inspirerende gerechten van dit moment. Zijn benadering van eten: op een natuurlijke en intuïtieve manier bereid en in samenspel met de natuur. Fascinerend voor zowel koks als alle liefhebbers van goed eten.

Klik hier voor de film achter de schermen, hier gaat het hart van elke hobby-kok harder van slaan:

Het restaurant is een traditionele Zweedse farm en voorziet in slechts 12 mensen elke avond.
Magnus kookt de sterren van de hemel met uitsluitend producten die hij op het landgoed van het restaurant verzamelt.Van de zuivel tot het vlees en de groenten, alles wordt met de hand geoogst, geslacht en geplukt op de meest natuurlijke en primitieve methode.

Koken met de ingrediënten die Magnus gebruikt is misschien een tikkeltje lastig op drie hoog achter in Amsterdam maar dit is zo veel meer dan een kookboek. Dit is een boek waar je in wil lezen, bladeren en kijken en waar je door geïnspireerd wordt om ook zelf wat creatiever in de keuken te zijn!

Recensie: Marco Louter
Like on Faceboek: KOOKBOEKRECENSIE

Uitgever: Phaidon
ISBN     : 9780714864709

Geen opmerkingen:

Een reactie posten