zondag 11 november 2012

Artacucina  / 3


ARTACUCINA 3

Een boek waar je blij van wordt! Ook het derde kunstkookboek in de ARTACUCINA serie is voor kunst- en kookliefhebber een must. Gerechten die stuk voor stuk kunstwerken zijn 'om op te eten' en mooie recepten uit alle hoeken van de wereld.  Galerie ARTACASA gaat bovendien de grens over! Na twee succesvolle ARTACUCINA kunstkookboeken in Nederland zijn de boeken nu ook in het buitenland te vinden

Het splinternieuwe kookboek Artacucina 3 brengt kunst en lekker eten op een heel eigen manier bij elkaar. Dit kookboek is een vrolijke ontmoeting tussen kunstenaars en hun culinaire voorkeuren. Een artistiek feestje met lekkere gerechten uit de hele wereld, bij elkaar gebracht onder de paraplu van de Amsterdamse kunstgalerie Artacasa. Ga gerust eens kijken in dit sfeervolle deel van Amsterdam.

Niet alleen de uiteenlopende kunstenaars die bij Artacasa exposeren hebben een bijdrage geleverd, ook klanten, familie, vrienden en buren droegen recepten aan, kozen bijpassende kunstwerken of testten recepten. En dat is goed gelukt. Van falafel tot pommecitron en van Noorse viskoekjes tot Argentijnse empanada′s; het is een bonte collectie. Drijvende krachten achter het verhaal zijn Wiebke van der Scheer en Margré Mijer, die zelf als stewardess werken en dus ook wel geproefd hebben van de wereldse cuisine. Het is hun enthousiasme wat de kunst en gerechten bij elkaar brengt.

De recepten zijn grotendeels eenvoudig. Sommige zijn zelfs basisrecepten, zoals de hete bliksem of de ′chocoladecakejes de altijd lukken′. Weinig echte "uitdagingen" voor de hobbykok misschien, maar wel toegankelijke, heerlijke gerechten voor iedereen. Het soort recepten dat je ook echt maakt, met een aantal opties die niet zouden misstaan bij een etentje met vrienden. Neem de tarte tatin met brie de Meaux, of de abrikozen-amandelsoufflétjes van vriendin Juul. Of de heerlijke amaretto-vijgen met dikke kwark.

Een overzicht met foto′s van de gerechten staat achterin, want in de rest van het boek spelen de schilderijen en beelden natuurlijk de hoofdrol. Artacasa specialiseert zich in figuratieve kunst, in herkenbare voorstellingen. En dus spreken de prachtige plaatjes óok tot de verbeelding van wie er weinig verstand van heeft.

Dus wat is Artacucina nu precies? Een kookboek met mooie artistieke illustraties of een kunstboek met lekkere recepten? Natuurlijk, het hele doel was wat aandacht te genereren voor de galerie in hartje Amsterdam. Maar de Artacucina-reeks is meer geworden dan dat.

En ook dit derde deel maakt de belofte op de omslag waar: het is een boek waar je blij van wordt. Een perfect cadeautje voor de heb – voor een ander, of lekker voor jezelf.

Recensie: Marco Louter

Volg ons ook via faceboek , Twitter en Linkedin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten