GROENTE UIT ZEE - LISETTE KREISCHER
Groente uit Zee is het verrassende kookboek van Lisette
Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij en Marcel Schuttelaar en meteen ook het
eerste boek over zeewier en algen in de dagelijkse keuken. Lisette laat in
dit kookboek op smaakvolle wijze zien hoe zilte groenten onderdeel gaan worden
van ons dagelijkse menu. Er zijn zoveel meer toepassingen dan zeewier
eten in de sushi. Het boek laat niet alleen zien dat zeewier een mooie
aanvulling is op je dagelijkse eetpatroon, maar legt ook uit hoe je de
zeegroente kunt inpassen in je dieet. Zeewier en algen krijgen ook steeds
meer aandacht als gezond voedingsmiddel.
Dit kookboek laat zien dat zeewier een
mooie afwisseling is in de hedendaagse keuken en een overheerlijke rol
verdient in de toekomst van ons voedsel. Zoals Lisette zelf zegt: "Na heel
wat experimenteren in de keuken en smaaktesten met zeewier voelden we dat dit
boek gevuld moest worden met heerlijke gerechten die de lezer op een subtiele
manier zou laten kennismaken met bijzondere wieren, zilte groente en
microalgen. Leren proeven en combineren, daar draait het om. Zo leer je
comfortabel met de groente uit de zee om te gaan, zodat zeewier wellicht een
vaste plek in de keuken krijgt.
In Japan is zeewier een basisvoedingsmiddel, in ons eigen
land begint zeewier langzaam meer voet aan de grond te krijgen. In de Hollandse
(restaurant)keukens beperkt het gebruik van zeewier zich nog al te vaak tot
garnering, tot het laatste takje groen of rood op een gerecht. In Europa wordt
zeewier tegenwoordig op verschillende plaatsen gekweekt en in het wild
gesneden, de verkrijgbaarheid is hierdoor enorm verbeterd. Zeewier is door de
Europese aanvoer niet alleen gedroogd maar ook vers gezouten verkrijgbaar. Vers
gezouten zeewier komt veelal uit kwekerijen of wild geplukt uit Bretagne maar
ook rechtstreeks uit ons eigen land, uit ons eigen Nationaal park de
Oosterschelde. In de Oosterschelde alleen al komen 150 soorten zeewier voor,
allen zijn ze eetbaar.
Zeewier wordt ook wel goud uit de zee genoemd. Het is
lekker, voedzaam én milieuvriendelijk.
In Groente uit Zee lees je alles over de groei, de soorten en de voedingswaarde. En natuurlijk kun je ook zelf aan de slag, want het boek bevat vijftig bijzondere en verrassende plantaardige recepten die de zintuigen prikkelen. De belangrijkste mogelijkheden van zeewier zitten echter in het gebruik als groenten, ‘zee groenten’. Bij mij thuis is bijvoorbeeld de gedroogde zeekraal als afmaker al onmisbaar in het keukenkastje!
In Groente uit Zee lees je alles over de groei, de soorten en de voedingswaarde. En natuurlijk kun je ook zelf aan de slag, want het boek bevat vijftig bijzondere en verrassende plantaardige recepten die de zintuigen prikkelen. De belangrijkste mogelijkheden van zeewier zitten echter in het gebruik als groenten, ‘zee groenten’. Bij mij thuis is bijvoorbeeld de gedroogde zeekraal als afmaker al onmisbaar in het keukenkastje!
Het boek bevat een groot informatief gedeelte: wat is
zeewier, wat zit erin en hoe smaakt het? Maar ook de wijze van teelt en oogst
van zeewier. Groente uit Zee is meer dan een kookboek. Het opent met een
uitgebreide uitleg over wat zeewier eigenlijk is, hoeveel soorten er zijn en
wat de samenstelling is. De vele wetenschappelijke feiten zorgen wel voor
een goede onderbouwing van de boodschap van de schrijvers: zeewier verdient een
plaats op ons menu. Ook andere zeegroenten als lamsoor, zeekool en zeebiet
staan in het boek beschreven. Zeewier combineert bovendien fantastisch met
vis, schaal- en schelpdieren en bijvoorbeeld lamsvlees.
De recepten in Groenten uit Zee zijn onderverdeeld in condimenten en dressings, soep, salades, hoofdgerechten en zoet en hartig. De recepten in dit boek zijn nieuw, spannend en een echte beleving. De smakelijke foto’s maken dat je smeersels als zeewierpesto of de spread met dulse onmiddellijk wil maken. Maar ook de zee-sla-chips doen het goed bij de borrel. De Dutch Weed Burger mag natuurlijk niet ontbreken, opgemaakt met allerlei groenten en krokant in shoyu gebakken shiitakes. Ook lekker is de courgettespaghetti met zeepesto, wakamesalade met sesamzaadjes en de pannenkoekjes met zeewier en pompoen. Zeewier als nagerecht? Het kan, zoals de chocolate chip cookies met zeewier of de prachtig opgemaakte zeewiertaart.
De recepten in Groenten uit Zee zijn onderverdeeld in condimenten en dressings, soep, salades, hoofdgerechten en zoet en hartig. De recepten in dit boek zijn nieuw, spannend en een echte beleving. De smakelijke foto’s maken dat je smeersels als zeewierpesto of de spread met dulse onmiddellijk wil maken. Maar ook de zee-sla-chips doen het goed bij de borrel. De Dutch Weed Burger mag natuurlijk niet ontbreken, opgemaakt met allerlei groenten en krokant in shoyu gebakken shiitakes. Ook lekker is de courgettespaghetti met zeepesto, wakamesalade met sesamzaadjes en de pannenkoekjes met zeewier en pompoen. Zeewier als nagerecht? Het kan, zoals de chocolate chip cookies met zeewier of de prachtig opgemaakte zeewiertaart.
Achterin staat een overzicht van producten en merken die
zeewier, of producten met zeewier verkopen. En dat is toch wel handig, want
waar kan je het kopen met de wakame, dulse, Iers mos, zeekraal en lamsoor
die in de recepturen van dit kookboek de revue passeren. Gelukkig vind je
steeds meer gedroogde zeewiersoorten bij de supermarkten en in de natuurwinkels
en zo nu en dan kun je al verse zeewier spotten. Ook Hollandse exoten
zoals strandbiet en ijskruid verschijnen op de receptenlijst.
Zeewierdeskundige Willem Brandenburg komt in een interview
uitgebreid aan het woord. Hij onderzoekt zeewierteelt aan de universiteit van
Wageningen en vertelt hoe duurzaam geteeld zeewier prima als alternatieve
eiwitbron kan fungeren. Volgens Brandenburg wordt zeewier over 40 jaar niet
alleen de belangrijkste en meest duurzame eiwitbron in het menselijk voedsel,
maar is het tegelijkertijd een belangrijke bron voor de ontwikkeling van nieuwe
medicijnen, chemicaliën en energie. Andere mensen die aan het woord komen zijn
onder andere de oprichters van Groente uit Zee is geschreven door meerdere
mensen, waaronder Lisette Kreischer en Marcel Schuttelaar.
Lisette is een veelzijdige dame met smaak en een zeewier visie. Ze zorgde zelf voor een groot gedeelte voor de prachtige fotografie en styling in dit boek en behaalde internationale roem met haar Dutch Weed Burger. Ze schreef eerder onder andere Veggie in Pumps, Lisette in Luilekkerland en Ecofabulous koken in alle seizoenen. Schuttelaar is voedingskundig ingenieur en eigenaar van Schuttelaar&Partners. Hij is mede-oprichter van de Max Havelaar Stichting en is verantwoordelijk voor Stichting Noordzeeboerderij, de motor achter de teelt van zeewier op de Noordzee.
Lisette is een veelzijdige dame met smaak en een zeewier visie. Ze zorgde zelf voor een groot gedeelte voor de prachtige fotografie en styling in dit boek en behaalde internationale roem met haar Dutch Weed Burger. Ze schreef eerder onder andere Veggie in Pumps, Lisette in Luilekkerland en Ecofabulous koken in alle seizoenen. Schuttelaar is voedingskundig ingenieur en eigenaar van Schuttelaar&Partners. Hij is mede-oprichter van de Max Havelaar Stichting en is verantwoordelijk voor Stichting Noordzeeboerderij, de motor achter de teelt van zeewier op de Noordzee.
Recensie: Marco Louter
Uitgeverij: Kosmos
Geen opmerkingen:
Een reactie posten