zaterdag 12 februari 2011VAN CHOCOLADEGLAZUUR TOT ROZE FONDANT

En hier toch het beloofde vierde kookboek over het versieren van taarten, cupcakes en koekjes. Het heet Van chocoladeglazuur tot roze fondant en de kaft belooft 50 tips voor het versieren van taarten enzo.
Ook Van chocoladeglazuur tot roze fondant helpt je een eind op weg, en geeft verschillende basisrecepten voor koekjes, cupcakes en taarten. En daarna is het tijd om de baksels te versieren.
Hoe maak je nu een perfecte glazuurlaag voor op de taart? Wat voor versiering past er op een verjaardagskoekje? En met welke technieken worden cupcakes eigenlijk zo mooi gedecoreerd?

Door de grondige, maar toegankelijke technische uitleg en de vele stap-voor-stapfoto's kan het maken van deze versiersels ook in eigen keuken niet meer misgaan! Het leuke aan is Van chocoladeglazuur tot roze fondant dat de versieringen niet allemaal van marsepein of fondant gemaakt worden. Ook is er ruimte voor echt fruit, versieringen van chocola en wortel. Oh nee, die laatste is van marsepein gemaakt! Ook een recept voor macarons en uitleg hoe je gesuikerde bloemblaadjes maakt staat er in. Lekker veel variatie, dus bijna voor iedereen wat wils!

Het glazuurboek valt niet met de deur in huis. Voor er echt kwistig gestrooid en gekruimeld wordt, komen er uitgebreide doch compacte basisrecepten voor degen en glazuursels aan bod. Je wordt er uitgelegd hoe glazuur te kleuren en op welke manier met suikerpasta te stempelen.

Wie gedacht had dat hij met het aanschaffen van dit boek al een heel eind op weg zit naar het perfecte cakeje heeft gewoon niet lang genoeg doorgedacht. Je hebt bij de afwerking van deze zoetigheid een hele dokterskit nodig. Ik heb het dan over vormpjes, sjablonen en spuitzakken, … Instrumenten die evenwel vakkundig worden ge├»ntroduceerd in dit boek, maar dus niet worden bijgeleverd.

Pas na deze inleiding, komen we meer te weten over versieringen van taarten, koekjes en cupcakes. Zo wordt in dit boek fruit op een verrassende manier als decoratiemateriaal ingezet. Bij de herfstcakejes met specerijen en honing komen er bijvoorbeeld peren aan te pas. De afwerking hoeft dus niet altijd te gebeuren ‘met een toets van fondantchocolade’. En helemaal zoet – na verloop van tijd ook week – blijf je achter na het recept van het marsepeinen hartje. De meest hartverwarmende en ook wel grappige recepten zijn de dierensnoetcakejes en het recept voor een hondenhoktaart. Een extra leuk receptje om de winterse ellende mee te vergeten: het recept voor glas in lood koekjes. Koekjes in sterren- of bloemenvorm met een vulling aan de hand van geplette zuurtjes.

Verder gaat het er glamoureus aan toe. Recepten voor schoentjes ontbreken gelukkig niet, want daarvan kan je er toch nooit genoeg hebben. Ook de fotograaf heeft op dit vlak duidelijke instructies gekregen van Rigg; op de achtergrond van een koekjesafbeelding krijg je immers vaak een antiek theeservies te zien. Daardoor krijg je instant zin in high tea – los van het feit dat je misschien geen echte theedrinker bent.
In het hele boek kan je Rigg trouwens op geen enkel technisch foutje betrappen, maar dat wil niet zeggen dat dit boekje een piece of cake is. Toch zorgen het concept, de vormgeving en de uitwerking ervoor dat je die horde gerust vrijwillig – en zelfs enthousiast – neemt. Koop, gebruik en herbruik dit boek. Met deze 50 glazuursels ben je vast even zoet.

Vandaag bestellen, morgen in huis, klik op ondertstaande link:

Recensie: Marco Louter
Twitter: @kookrecensies

Uitgever: Becht
Schrijfster: Annie Rigg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten