DE VELDKEUKEN - FEMKE DE WINTER-WENT
Kook met dit boek maar vooral met je hart! Wat begon met een
mobiele mini-keuken in een bakfiets, is in zestien jaar tijd uitgegroeid tot De
Veldkeuken, één van de meest geliefde en karakteristieke plekken van Utrecht om
te eten. In het hart van landgoed Amelisweerd is in het in 2014 met zorg
gerestaureerde koetshuis de Veldkeuken gevestigd. Het begon als gimmick. René
van der Veer en Juliette Borggreve die met hun ventwagen buiten het
bezoekerscentrum Amelisweerd stonden. Ze verkochten koffie, thee, koek en cake.
Op een benzinebrander konden ze iets warm maken. Bij slecht weer zaten ze
verscholen in hun regenjassen. Een wakkere ambtenaar zag wel iets in dit duo.
Hij bood hen het bezoekerscentrum aan waar ze hun gerechten mochten verkopen.
En zo begon uiteindelijk bakkerij/traiteur/restaurant de Veldkeuken.
In de Veldkeuken kun je niet alleen heerlijk eten. Zomers
zit je heerlijk op het terras aan de Kromme Rijn en in de winters is het goed
toeven bij het knapperende vuur van de houtkachel of aan één van de robuuste
houten tafels. En op reservering zijn er mogelijkheden voor een
uitgebreide high tea en van april tot november ook voor diner. De
biologische keuken met eigen bakkerij gebruikt zoveel mogelijk ingrediënten uit
de streek. Bij voorkeur van de naastgelegen eeuwenoude moestuinen, die wordt
beheerd door de biologisch-dynamische tuinderij Amelis’Hof en biologische
tuinderij de Volle Grond. Alles wat het omringende landgoed Amelisweerd aan
lekkers te bieden heeft, komt er op tafel. Biologisch geteelde groenten,
kruiden, bloemen en fruit uit de eigen moestuinen. Je kunt bij de eigenaren van
De Veldkeuken, Juliette en René, terecht voor een lekkere espresso of
cappuccino, taart uit eigen bakkerij, een lunch met soep en quiche. Natuurlijk
met zelf gebakken zuurdesembrood, wat ook te koop is in de broodkast. De zelf
gemaakte soorten jam, chutney, honing en appelsap uit eigen boomgaard en vers
gebakken brood worden ook verkocht om mee naar huis te nemen. Verder kun je een
zogenaamde ‘smikkeltas’ reserveren om ergens op je favoriete plekje op het
landgoed te picknicken.
De Veldkeuken heeft ook een locatie in Culemborg. Alle ingrediënten zijn biologisch. De Veldkeuken heeft het 100% EKO-certificaat met producten als fairtrade koffie, hagelslag en zuidvruchten, streekproducten, duurzame vis, groene stroom, eco schoonmaakproducten, biologische fairtrade kleding en meubilair van FSC-hout. Je bezoek aan de Veldkeuken kun je nog leuker maken door direct Museum Oud Amelisweerd te bezoeken. De kassa en de winkel van het museum zijn ook in het koetshuis gevestigd. Hier kun je ook informatie over de rijke natuur en cultuurhistorie van het landgoed vinden. Tip: vergeet in de zomer niet je boodschappen te doen bij de tuinwinkel van Amelis’Hof! De aardbeien zijn berucht!
De Veldkeuken heeft ook een locatie in Culemborg. Alle ingrediënten zijn biologisch. De Veldkeuken heeft het 100% EKO-certificaat met producten als fairtrade koffie, hagelslag en zuidvruchten, streekproducten, duurzame vis, groene stroom, eco schoonmaakproducten, biologische fairtrade kleding en meubilair van FSC-hout. Je bezoek aan de Veldkeuken kun je nog leuker maken door direct Museum Oud Amelisweerd te bezoeken. De kassa en de winkel van het museum zijn ook in het koetshuis gevestigd. Hier kun je ook informatie over de rijke natuur en cultuurhistorie van het landgoed vinden. Tip: vergeet in de zomer niet je boodschappen te doen bij de tuinwinkel van Amelis’Hof! De aardbeien zijn berucht!
Het werdt zo vaak gevraagd: “Wanneer komt er een kookboek
van de Veldkeuken? Femke de Winter-Went heeft het kookboekproject op zich
genomen en het resultaat mag er zijn: een boek vol prachtige foto’s,
authentieke Veldkeukenrecepten en wetenswaardigheden over de herkomst van al
die biologische streekproducten. Eenvoudige en heerlijke gerechten die nu door
dit kookboek ook met de rest van Nederland worden gedeeld. Het boek is in
eigen beheer uitgegeven. Femke de Winter-Went, kok bij de Veldkeuken, heeft
zich ontpopt als fotografe en schrijfster van het kookboek, samen met René van
der Veer. Ook de illustraties zijn gemaakt door leden van het Veldkeukenteam.
Er is thuis veel proefgebakken en gekookt voordat de recepten vastgelegd
werden. Voor het drukwerk is contact gezocht met drukkerij Libertas Pascal uit
Utrecht. Zij werken traditioneel met zorg en aandacht, en maken daarbij gebruik
van innovatieve, duurzame technieken en materialen. Kortom, een bedrijf dat qua
visie dicht bij de Veldkeuken staat.
De cover van dit kook- en kijkboek is een waar visite
kaartje en feest voor de ogen. Dit visueel spektakel krijgt verder vervolg
in dit fraai vormgegeven boek met sfeervolle foto's: fris, vrolijk en
authentiek. In het boek wordt je aan de hand genomen in de
sferen van een ideale zomerse dag die nooit lijkt te eindigen in
combinatie met heerlijke gerechten. De foto's geven een fraai beeld
van de look, feel en beleving van de Veldkeuken. Alle lof gaan
hiervoor naar Femke de Winter-Went. Zij pakte vanaf dag een de camera op
om alles van de Veldkeuken vast te leggen. Van mooie zonsopgangen,
goudbruine broden en trotse bakkers. Ze vroeg collega's naar hun favoriete
recepten, om tekeningen te maken voor in het boek, of om recepten thuis uit te
proberen. Zo is in ruim vier jaar dit boek ontstaan. Vol met recepten uit de
Veldkeuken. Vol liefde voor de natuur, mens, dier en eten. Vol overtuiging dat
eerlijke, lokale en biologische producten niet alleen tot het lekkerste
eten, maar ook tot een betere wereld leiden.
In dit 255 pagina's tellende kookboek lees je hoe je de
producten worden gemaakt en verkocht maar ook hoe je het zelf thuis kunt
bereiden. Er zijn meer dan 100 recepten. Van verleidelijke taarten en
koeken, hartige taarten zoals quiches, croissants, soepen, salades en
sandwiches tot de beroemde Veldkeuken-broden. Maar ook pompoenmuffins,
stoofpeertjestaart, drankjes, jams, hapjes en een basisrecept voor taartdeeg.
Daarnaast gaat een belangrijk deel van het boek over broodbakken, het parade
paardje van de Veldkeuken, zowel met gist als met zuurdesem. Het
bereidingsproces en de basisprincipes komen uitgebreid aan de orde.
De recepturen zijn duidelijk en eenvoudig omschreven, de ingrediënten makkelijk te vinden in de biologische supermarkt en zijn de bereidingen voor een gemiddelde hobbykok goed te doen voor een smaakvol resultaat. Niet voor niets werd het uitgebrachte kookboek van de Veldkeuken genomineerd voor het Kookboek van het jaar 2015 en won het uiteindelijk De Gouden Garde, de publieksprijs voor beste kookboek.
De recepturen zijn duidelijk en eenvoudig omschreven, de ingrediënten makkelijk te vinden in de biologische supermarkt en zijn de bereidingen voor een gemiddelde hobbykok goed te doen voor een smaakvol resultaat. Niet voor niets werd het uitgebrachte kookboek van de Veldkeuken genomineerd voor het Kookboek van het jaar 2015 en won het uiteindelijk De Gouden Garde, de publieksprijs voor beste kookboek.
Recensie: Marco Louter
Uitgever: Vrije Uitgevers, de Veldkeuken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten