donderdag 18 augustus 2016



























DE VELDKEUKEN  -  FEMKE DE WINTER-WENT
Kook met dit boek maar vooral met je hart! Wat begon met een mobiele mini-keuken in een bakfiets, is in zestien jaar tijd uitgegroeid tot De Veldkeuken, één van de meest geliefde en karakteristieke plekken van Utrecht om te eten. In het hart van landgoed Amelisweerd is in het in 2014 met zorg gerestaureerde koetshuis de Veldkeuken gevestigd. Het begon als gimmick. René van der Veer en Juliette Borggreve die met hun ventwagen buiten het bezoekerscentrum Amelisweerd stonden. Ze verkochten koffie, thee, koek en cake. Op een benzinebrander konden ze iets warm maken. Bij slecht weer zaten ze verscholen in hun regenjassen. Een wakkere ambtenaar zag wel iets in dit duo. Hij bood hen het bezoekerscentrum aan waar ze hun gerechten mochten verkopen. En zo begon uiteindelijk bakkerij/traiteur/restaurant de Veldkeuken.
In de Veldkeuken kun je niet alleen heerlijk eten. Zomers zit je heerlijk op het terras aan de Kromme Rijn en in de winters is het goed toeven bij het knapperende vuur van de houtkachel of aan één van de robuuste houten tafels. En op reservering zijn er mogelijkheden voor een uitgebreide high tea en van april tot november ook voor diner. De biologische keuken met eigen bakkerij gebruikt zoveel mogelijk ingrediënten uit de streek. Bij voorkeur van de naastgelegen eeuwenoude moestuinen, die wordt beheerd door de biologisch-dynamische tuinderij Amelis’Hof en biologische tuinderij de Volle Grond. Alles wat het omringende landgoed Amelisweerd aan lekkers te bieden heeft, komt er op tafel. Biologisch geteelde groenten, kruiden, bloemen en fruit uit de eigen moestuinen. Je kunt bij de eigenaren van De Veldkeuken, Juliette en René, terecht voor een lekkere espresso of cappuccino, taart uit eigen bakkerij, een lunch met soep en quiche. Natuurlijk met zelf gebakken zuurdesembrood, wat ook te koop is in de broodkast. De zelf gemaakte soorten jam, chutney, honing en appelsap uit eigen boomgaard en vers gebakken brood worden ook verkocht om mee naar huis te nemen. Verder kun je een zogenaamde ‘smikkeltas’ reserveren om ergens op je favoriete plekje op het landgoed te picknicken.

De Veldkeuken heeft ook een locatie in Culemborg. Alle ingrediënten zijn biologisch. De Veldkeuken heeft het 100% EKO-certificaat met producten als fairtrade koffie, hagelslag en zuidvruchten, streekproducten, duurzame vis, groene stroom, eco schoonmaakproducten, biologische fairtrade kleding en meubilair van FSC-hout. Je bezoek aan de Veldkeuken kun je nog leuker maken door direct Museum Oud Amelisweerd te bezoeken. De kassa en de winkel van het museum zijn ook in het koetshuis gevestigd. Hier kun je ook informatie over de rijke natuur en cultuurhistorie van het landgoed vinden. Tip: vergeet in de zomer niet je boodschappen te doen bij de tuinwinkel van Amelis’Hof! De aardbeien zijn berucht!
Het werdt zo vaak gevraagd: “Wanneer komt er een kookboek van de Veldkeuken? Femke de Winter-Went heeft het kookboekproject op zich genomen en het resultaat mag er zijn: een boek vol prachtige foto’s, authentieke Veldkeukenrecepten en wetenswaardigheden over de herkomst van al die biologische streekproducten. Eenvoudige en heerlijke gerechten die nu door dit kookboek ook met de rest van Nederland worden gedeeld. Het boek is in eigen beheer uitgegeven. Femke de Winter-Went, kok bij de Veldkeuken, heeft zich ontpopt als fotografe en schrijfster van het kookboek, samen met René van der Veer. Ook de illustraties zijn gemaakt door leden van het Veldkeukenteam. Er is thuis veel proefgebakken en gekookt voordat de recepten vastgelegd werden. Voor het drukwerk is contact gezocht met drukkerij Libertas Pascal uit Utrecht. Zij werken traditioneel met zorg en aandacht, en maken daarbij gebruik van innovatieve, duurzame technieken en materialen. Kortom, een bedrijf dat qua visie dicht bij de Veldkeuken staat.

De cover van dit kook- en kijkboek is een waar visite kaartje en feest voor de ogen. Dit visueel spektakel krijgt verder vervolg in dit fraai vormgegeven boek met sfeervolle foto's: fris, vrolijk en authentiek. In het boek wordt je aan de hand genomen in de sferen van een ideale zomerse dag die nooit lijkt te eindigen in combinatie met heerlijke gerechten. De foto's geven een fraai beeld van de look, feel en beleving van de Veldkeuken. Alle lof gaan hiervoor naar Femke de Winter-Went. Zij pakte vanaf dag een de camera op om alles van de Veldkeuken vast te leggen. Van mooie zonsopgangen, goudbruine broden en trotse bakkers. Ze vroeg collega's naar hun favoriete recepten, om tekeningen te maken voor in het boek, of om recepten thuis uit te proberen. Zo is in ruim vier jaar dit boek ontstaan. Vol met recepten uit de Veldkeuken. Vol liefde voor de natuur, mens, dier en eten. Vol overtuiging dat eerlijke, lokale en biologische producten niet alleen tot het lekkerste eten, maar ook tot een betere wereld leiden.
In dit 255 pagina's tellende kookboek lees je hoe je de producten worden gemaakt en verkocht maar ook hoe je het zelf thuis kunt bereiden. Er zijn meer dan 100 recepten. Van verleidelijke taarten en koeken, hartige taarten zoals quiches, croissants, soepen, salades en sandwiches tot de beroemde Veldkeuken-broden. Maar ook pompoenmuffins, stoofpeertjestaart, drankjes, jams, hapjes en een basisrecept voor taartdeeg. Daarnaast gaat een belangrijk deel van het boek over broodbakken, het parade paardje van de Veldkeuken, zowel met gist als met zuurdesem. Het bereidingsproces en de basisprincipes komen uitgebreid aan de orde.

De recepturen zijn duidelijk en eenvoudig omschreven, de ingrediënten makkelijk te vinden in de biologische supermarkt en zijn de bereidingen voor een gemiddelde hobbykok goed te doen voor een smaakvol resultaat. Niet voor niets werd het uitgebrachte kookboek van de Veldkeuken genomineerd voor het Kookboek van het jaar 2015 en won het uiteindelijk De Gouden Garde, de publieksprijs voor beste kookboek.

Recensie: Marco Louter

Uitgever: Vrije Uitgevers, de Veldkeuken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten