BART'S FISH TALES - BART VAN OLPHEN
Bart van Olphen heeft een passie voor alles wat te maken
heeft met vis maar vooral duurzame vis. In Bart's Fish Tales reist Bart van
Olphen de wereld over naar duurzame visserijen met vissers die op een dier- en
oceaanvriendelijke manier vissen. Na zijn zeer succesvolle eerdere kookboeken
neemt hij je in zijn nieuwste kookboek mee naar alle uithoeken van de wereld om
ons niet allen te laten genieten van zijn duurzaam gevangen vis maar ook van
zijn overheerlijke visgerechten. Bart doet dit op een hele praktische en aanstekelijke
manier: hij gaat met de vissers mee de zee op, werpt zijn hengel uit en stookt
eenmaal aan land ook nog eens de barbecue aan.
Bart heeft een grote liefde voor vis. Als kleine jongetje
was hij al gefascineerd door grote plateaus fruit de mer tijdens de jaarlijkse
vakantie naar Parijs.Toen hij op later leeftijd ging werken voor verschillende
sterrenrestaurants in Parijs kwam het koken met vis al snel boven drijven. Het
ging hem vooral om de structuur, smaken en timing. Het ging niet om de
innovatieve recepten maar om de klassieke visrecepten, uitgewerkt tot in de
perfectie. Terug in Nederland heeft hij direct een eigen viswinkel geopend en
verdiepte zich in het verhaal achter de vis. Hij ging op pad met leveranciers
en kwam in aanraking met de industrie achter de vis die we dagelijks eten en
zag gigantische schepen, drijvende fabrieken, met veel gooi en smijtwerk en
veel verspilling. Dat was het moment, ergens in 2007 dat zijn zoektocht naar
duurzaam gevangen vis begon.
Bart pleit om zorg te dragen dat ook volgende generaties
kunnen blijven genieten van een lekker visje. In dit kookboek wil hij het
verhaal vertellen over de verhalen achter vis en iedereen inspireren om met vis
aan de slag te gaan. Hij roept ons op om ons echt betrokken te voelen bij de mensen
achter de duurzame visserij en hun leven. De keuze bijvoorbeeld voor
kleinschalig gevangen tong, in plaats van tong gevangen met grote boomkorboten.
Als je kiest voor gecertificeerde vis, hoef je je daar geen zorgen over te
maken.
Naast het uitgeven van kookboeken heeft Bart ook nog een
eigen bedrijf: Fish Tales. Zij geloven
dat je alleen echt kunt genieten van lekkere wilde vis als die is gevangen door
mensen die geven om hun vangst en hun zee. Vissers die bewust omgaan met de
oceanen als bron van hun leven. Nu en in de toekomst. Daarom biedt Fish Tales
een geheel transparante keten en brengt consumenten direct in verbinding met
hun visserijen. Als enige merk wereldwijd committeren zij zich aan een
intensieve en langdurige samenwerking met hun vissers. Zij kennen de vissers
persoonlijk, en de vissers kennen Fish Tales. Want de lekkerste en beste vis
haal je direct bij de bron, aldus Bart.
In dit boek met een avontuurlijke cover gaat de reis van
Bart langs een selectie van visserij gemeenschappen, van de Maldiven tot aan
IJsland, die op een duurzame manier vis vangen en een voorbeeld zijn voor de
rest van de wereld. In elk hoofdstuk vind je recepten met de vissen die in dat
land gevangen worden. Daarbij hebben ze de culinaire cultuur van de regio als inspiratie
gebruikt. De meer dan 100 recepten in dit boek zijn afkomstig uit alle
windstreken en hebben ze gezocht naar een mooie balans tussen de schillende
vissoorten, schaal en schelpdieren, tussen de kooktechnieken en tussen
ontbijt-, lunch-, borrel- en dinergerechten. Het doel van het boek is om te
laten zien dat vis klaarmaken absoluut niet moeilijk is en dat variaties
eindeloos zijn. Het gaat altijd om de beste en lekkerste vis volgens Bart en
daar sluit ik me graag bij aan. Tegelijkertijd hoopt hij je ervan bewust te
maken dat de zee er niet goed voorstaat en dat we echt alleen maar nog duurzame
vis eten. De enigste manier om ervoor te zorgen dat onze kinderen en
kleinkinderen ook van die beste en lekkerste vis kunnen blijven eten.
Het boek is aangrijpend. Het verhaal en de werkelijk
prachtige locatie foto's van foodfotograaf David Loftus, de verfijnde
kleurrijke verf en pentekeningen vallen direct op. Het plezier, de mensen en de
visbeleving spatten van het papier af. De bijbehorende recepten zijn origineel,
op enkele klassiekers na, en zijn zeer smakelijk. Ze variëren van een Japanse
tonijnburger tot en met een cannelloni van krab en pompoen. De recepten zijn
goed te maken en de ingrediënten zijn bijna overal goed verkrijgbaar. Achterin
het boek staan enkele handige kooktechnieken zoals het pellen van garnalen, het
openen van een oester, het fileren van vis en het ontleden van een kreeft.
Bart van Olphen staat in de top 100 meest duurzame
Nederlanders en won de Seafood Champion Award. De afgelopen tien jaar zette hij
zich in voor het consumeren van duurzaam gevangen vis. Hij kreeg in 2011 een
Gourmand-Award voor Fish Tales en de Gouden Tulp in 2013 voor Het Nederlands
Viskookboek. Het kookboek Werken met Vis was in 2013 Kookboek van het Jaar. Dit
boek concentreert zich op zeebewoners uit Europa met praktische tips, klassieke
sauzen en traditionele recepten. Bart van Olfen heeft een eigen kanaal op
Instagram met 70.000 fans en trekt ook internationale media-aandacht. In
‘World’s Shortest Cooking show’ Fish Tales strooit van Olphen zijn viskennis
uit over het wereldwijde web. In de superkorte insta-video’s laat hij zien hoe
de vis gevangen wordt, welk aas gebruikt wordt en hoe je het visgerecht van A
tot Z bereidt. En dat alles in 15 seconden. Als auteur maakt hij deel uit van
Jamie Olivers Foodtube Network, met meer dan 1 miljoen abonnees.
Recensie: Marco Louter
www.kookboekenrecensies.nl
twitter: @kook_boeken
Uitgeverij: Carrera
Geen opmerkingen:
Een reactie posten