Kookboekenrecensies zijn bedoeld voor echte smulpapen, foodies, culi-liefhebbers en chefs in Nederland en Belgie die op de hoogte willen zijn van de nieuwste nationale en internationale kookboeken.
donderdag 10 oktober 2013
SAUZEN!
Een geweldig boek van Peter Auer voor de feestdagen, om te geven of zelf te kopen! Aan dit boek is relatief weinig aandacht gegeven in de pers maar is een pareltje in de kroon van je (kook)boekenkast.
'Aan de saus herkent men de kok' en met dit boek naast het fornuis gaat het iedereen lukken om zelf prachtige sauzen te maken. Hoe fantastisch je gerecht ook is, als de saus er niet bij past, of als deze mislukt is, blijft er van het gerecht weinig over. Op zoek naar succes grijpen koks vaak naar halffabricaten om hun sauzen te redden. Dat dit niet nodig is, bewijst dit boek.
Vooraf is er aandacht voor de indeling van het boek, het keukengerei, de basisingrediënten en de toegepaste technieken. Sauzen gaat uit van de basis – een goede zelf getrokken bouillon – en laat op een eenvoudige manier zien hoe je de belangrijkste sauzen (Hollandaise, mayonaise, bearnaise, velouté, bechamel) maakt, maar geeft daarnaast ruim 180 recepten voor onder andere aromatische fonds, stevige smoorsauzen, verfijnde roomsauzen, fruitige vinaigrettes, kruidige pesto en een luchtige sabayon.
Stapsgewijs ziet u de volmaakte begeleiders van vlees, vis, salade, groente, pasta en nagerechten ontstaan. Heel duidelijk zijn de aandachtspunten in werkfoto's en beschrijvingen waarnaar ook in de recepten verwezen wordt. Erg inspirerend en instructief: echt voor koks die zich willen ontwikkelen. Mooi uitgevoerd en bovendien grafisch uitstekend verzorgd. Met een overzicht van combinaties van sauzen en gerechten, een verklarende lijst van keukentermen en een alfabetisch register is dit boek meer dan compleet.
Peter Auer is kok en heeft gewerkt in bekende restaurants in Duitsland en de rest van de wereld. Hij is als leraar verbonden aan de Academie van de Duitse hotel en Restaurant Association en geeft bovendien kooklessen.
Recensie: Marco Louter
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
http://kokenmetkarakter.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten