maandag 30 januari 2012

















Le Masciare. de wijngaard met een verhaal!

Een Nederlander in Campania

Erik is “de man met een plan” en passievol als het gaat om zijn wijn en zijn olie. Een nuchtere Nederlander die woont en werkt in Rome samen met zijn Italiaanse vrouw Virna. Ze werken afwisselend in Rome en in Paternopoli, waar zij - samen met Virna’s broer en enkele vrienden van de familie - eigenaar zijn van de wijngaard.

Erik en Virna, de mede-eigenaren van de wijngaard Le Masciare, ontvangen ons aller hartelijkst bij aankomst op het vliegveld in Rome. Het jonge en ambitieuze stel rijden ons in 3 uur naar hun wijn onderneming en paradijsje, wijngaard Azienda Agricola Le Masciare. Onderweg komen de verhalen over de ins en outs van het zakendoen in Italië, de Italiaanse wijnsector en de wijn al snel op gang. De wijn- en olijfgaarden bevinden op loopafstand van Paternopoli, een klein plaatsje in de provincie van Avellino in Campania, ruim een uur ten oosten van Napels. Het is geen groot, massaal bedrijf. Alles bij elkaar hebben ze circa 12 hectare die 50.000 flessen wijn produceren en 4000 liter kwaliteits-olijfolie per jaar.
la-masciara-5-marco-louterHet gebied rond Paternopoli biedt de optimale condities voor de oude olijf- en druifsoorten, die al eeuwenlang deel uitmaken van het landschap. De familie werkt daar met respect voor de omgeving aan een kleinschalige productie en gaan voor de hoogste kwaliteit. Erik is ervan overtuigd dat het simpelweg beter is voor iedereen om elke dag een beetje groener te maken. Concreet betekend dit dat ze geen pesticiden en andere chemicaliën gebruiken in hun biologische producten. Ze zijn gecertificeerd door de CCPB, zodat wij als consument de zekerheid hebben dat wij krijgen waar we om vragen: producten die op een verantwoorde manier zijn gemaakt.

la-masciara-2-marco-louter

Aglianico druif, een van de drie nobele druivenrassen

Erik en Virna vertellen tijdens de wandeling over de wijngaard iets meer over de oorsprong, de streek en de wijnen. In de Zuid-Italiaanse streek Campanië wordt een hoogwaardige wijn gemaakt van een oude, inheemse druivensoort, de Aglianico, een van de drie nobele druiven van Italië, naast de Nebbiolo druif uit de Piemonte en de Sangiovese druif uit Toscane. De wijngaarden liggen rondom de plaatsen Avellino en Taurasi, in de hooglanden ten oosten van Napels, waar het klimaat en de rotsachtige bodem uitermate geschikt is voor het produceren van zeer hoogwaardige wijnen.

Barbassano

Ze maken op Le Masciare vier prachtige, karaktervolle wijnen. De Barbassano (van de Aglianico druif) is een robijnrode wijn met paarse schakeringen, en wordt meer amberkleurig naarmate de wijn ouder wordt. In de geur en smaak herkent men de fruittonen van zwarte bessen en kersengeuren met op de achtergrond een harmonieuze, subtiele kruidigheid

Taurasi

De Taurasi wordt voor 100% gemaakt van de Aglianico druif, en heeft, in tegenstelling tot de Barbassano minstens 2 jaar in eikenhouten vaten gerijpt, waarna het nog enkele jaren in stalen vaten en op de fles rijpt voordat het gedronken wordt. Daardoor wordt deze donkerrood tot amberkleurige wijn wat ronder en zachter ervaren dan zijn jonge broer, met de kenmerkende fruittonen van zwarte bessen en kersengeuren, de kruidigheid maar ook een prachtige structuur en balans. De Taurasi is een wijn die het beste samen gaat met gegrild vlees, wild, lam, stoofpotten, en gerijpte kazen.

la-masciara-1-marco-louter

Fiano di Avellino

De Fiano di Avellino, daarentegen, is een verfijnde witte wijn. Dit komt voornamelijk door de uitstekende balans tussen geur en smaak. De Fiano di Avellino is, net als zijn collega Greco di Tufo een zeer intense witte wijn, waarbij de fruitige Fiano associaties oproept met hazelnoten. De kleur is helder goudgeel, en de delicate geur roept associaties op van tropisch fruit en bloemen. Een klein bittertje van geroosterde hazelnoten en amandel in de afdronk maakt deze wijn zo uitzonderlijk. Sinds 2003 heeft de Fiano di Avellino DOCG status, en is daarmee één van de weinige witte DOCG wijnen van Zuid-Italië. De volle smaak met tonen van hazelnoten past uitstekend bij rijke visgerechten, schaal- en schelpdieren, wit vlees en gevogelte, bij salades en diverse kaassoorten.

Greco di Tufo

De vierde wijn, de Greco di Tufo, is bekend om haar all-round kwaliteit. De Greco druif komt oorspronkelijk uit Griekenland, maar wordt al sinds de Romeinse tijd verbouwd in Campania. De kalkrijke bodem van deze streek komt ook duidelijk naar voren in de wijn, die een prachtige structuur combineert met prettige minerale tonen en een geparfumeerd bouquet. De fruittonen blijven op de achtergrond met in de lange afdronk een bittertje van amandelen. De Greco di Tufo kreeg in 2003 de DOCG-status. Als aperitief, bij voor- en visgerechten, schaal- en schelpdieren, risotto met zeevruchten of met funghi porcini (eekhoorntjesbrood), maar ook bij wit vlees, kreeft en zachte, jonge kazen en groenteschotels komt deze wijn tot zijn recht.

la-masciara-3-marco-louter

In de prijzen: 'Quattro Grappoli'

De passie voor deze wijnen betaalt zich zichtbaar uit. Recentelijk (in november 2011) is de Fiano di Avellino DOCG bekroond met de "Quattro Grappoli" (vier druiventrossen) van de Bibenda AIS 2012 gids, uitgegeven door de Italiaanse Vereniging van Sommeliers. De "Tre Grappoli " (drie druiventrossen) prijs gaat naar de 2008 Barbassano IGT en 2010 Greco di Tufo.

Uiteraard werden de wijnen ook uitgebreid geproefd. Erik en Virna, reden ons naar hun favoriete restaurant en de wijn ging natuurlijk mee. Een mooie afsluiting van een bijzonder weekend!
Marco Louter, Italie Fotografie specialist, 0031 (0)6-53909406, marco.almere@gmail.com Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. www.italiefotografie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten