Kookboekenrecensies zijn bedoeld voor echte smulpapen, foodies, culi-liefhebbers en chefs in Nederland en Belgie die op de hoogte willen zijn van de nieuwste nationale en internationale kookboeken.
dinsdag 4 maart 2014
HANDBOEK VOOR DE EMOTIE-ETER
Als emotie-eter eter zoek je troost, afleiding en plezier bij voedsel. Je weet dat het ongezond is, maar toch kun je niet stoppen − ondanks alle diëten die je wellicht al hebt geprobeerd. Therapeute Julie Simon biedt een nieuwe kijk op te veel eten en overgewicht en ze onderscheidt drie factoren die hierbij een rol spelen: emotionele, spirituele en fysieke disbalans. Dit boek helpt je deze disbalans te onderkennen. Meer energie, gewichtsverlies, een betere gezondheid en zelfvertrouwen zijn het natuurlijke gevolg.
Een eetprobleem is een puzzel met vele stukjes op het gebied van lichaam, geest en ziel. Wie stap voor stap elk stukje op zijn plek legt, bereikt uiteindelijk een gezonde relatie met eten. Dat is de visie die in het boek ‘Handboek voor de emotie-eter’ uitgelegd wordt door Julie Simon.
Julie is psychotherapeute en life coach en helpt mensen met overgewicht om bewust te kijken naar hun eetpatroon en de achterliggende oorzaken. Ze is tevens gecertificeerd personal trainer en ze woont en werkt in Los Angeles.
Drie levensgebieden die van invloed zijn op je eetgedrag. Hoewel het woord mindfulness er niet of nauwelijks in voorkomt, biedt het Handboek voor emotie-eters, geschreven door de Amerikaanse psycho-therapeute Julie Simon, een mooie en complete aanpak voor mensen die bewuster willen eten en leven. Het is een dikke pil van maar liefst 380 bladzijden, maar er worden dan ook drie belangrijke levensgebieden die van invloed zijn op je relatie met eten, uitgebreid besproken:
* De Geest.
Ofwel: leren voor jezelf te zorgen, ondermijnende gedachtenpatronen doorzien, jezelf, je emoties en je behoeften accepteren en gezonde grenzen stellen.
*Het Lichaam.
Luisteren naar je lichaam en naar honger en verzadiging, zorgen voor voedend voedsel, een evenwichtige hormoonspiegel, voldoende beweging en slaap en het vermijden van stress.
* De Ziel.
Hoe kun je rust zoeken in een druk bestaan, te hoge verwachtingen loslaten, en jezelf voeden met zinvolle relaties, bezigheden en dankbaarheid. De puzzel en de volgorde. De volgorde is niet toevallig gekozen. De eerste stap voor welke verandering dan ook is altijd leren om vriendelijk voor jezelf te zijn en op een volwassen manier voor jezelf te zorgen. Wie zichzelf en zijn behoeften afwijst, zal de neiging om steun en troost te zoeken blijven houden.
Vanuit de energie en kracht die de steun aan jezelf oplevert kun je vervolgens nieuwe gewoontes aanleren en andere voedselkeuzes maken, op een evenwichtige manier die minder door emoties en meer door wijsheid is gedreven. Maar ook al komt de langgekoesterde wens om af te vallen en gezonder te worden dan misschien uit, toch merken velen dat dan nog niet het diepe geluk oplevert dat je misschien verwacht had.
Ook met een slank lijf kan je het gevoel houden dat er iets ontbreekt: zin en vervulling. Ook daar kun je aan werken: door op zoek te gaan naar verbinding met jezelf, mensen om je heen en een dankbare levenshouding. Niet je leven veranderen, maar anders kijken naar je leven. Zo heeft ieder die kampt met overeten zijn eigen puzzel te leggen en te zoeken naar hoe de stukjes van lichaam, geest en ziel in elkaar passen.
Recensie: Marco Louter
Uitgeverij: Altamira
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten