Kookboekenrecensies zijn bedoeld voor echte smulpapen, foodies, culi-liefhebbers en chefs in Nederland en Belgie die op de hoogte willen zijn van de nieuwste nationale en internationale kookboeken.
donderdag 21 november 2013
BUSKRUIT EN KANEEL - SIGNATUUR
BUSKRUIT EN KANEEL
Buskruit en kaneel is kook gerelateerd boek en met een knipoog. Begenadigd chefkok Owen Wedgwood moet letterlijk koken voor zijn leven als hij gevangen wordt genomen door de bemanning van De Vliegende Roos. Het is 1819 en de beroemde chef is ontvoerd door de meedogenloze kapitein Gekke Hannah Mabbot. Hij zal gespaard worden, zo vertelt ze hem, zolang hij elke zondag exquise gerechten voor haar op tafel weet te toveren.
Om de vlammend-roodharige kapitein rustig te houden, gaat Wedgwood aan de slag met de magere voorraden aan boord. Zijn eerste triomf op zee is echt brood, gemaakt met zuurdesem dat Wedgwood laat gisten in een blik onder zijn hemd tijdens een verhitte strijd, terwijl mannen om hem heen in de pan worden gehakt. Al snel maakt hij exotische gerechten als bijvoorbeeld theegerookte paling en ananaswijn. Kapitein Mabbot is echter niet alleen bezig met voedsel, ze is op een queeste naar De Koperen Vos, een mythische figuur of de duivel, wie zal het zeggen?
De roman is in een geestige stijl geschreven vol verwijzingen naar eten, gerechten, geuren en smaken tegen een achtergrond van piraterij en dienen met een korreltje zout genomen te worden. De zinnen lezen soms alsof ze zelf uit de vroege negentiende eeuw stammen. De roman is het meest geschikt voor lezers die houden van sprookjesachtige verhalen met een knipoog geschreven.
Recensie: Marco Louter
Volg ons via facebook, like en deel: KOOKBOEKENRECENSIES
Uitgeverij: Signatuur
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten