vrijdag 28 januari 2011



MINDFUL EATING (interview met Mercedes Wolters)

In dit unieke boek vertellen de auteurs hoe je de verworvenheden van mindfulness kunt toepassen op je eigen levensstijl. We willen immers allemaal gezond leven, en eten is daar een uitermate belangrijk aspect van. Mindful Eating betekent in de eerste plaats: meer aandacht voor jezelf en de manier waarop je in het leven staat.

Weet u nog wat u gisteren allemaal heeft binnengewerkt? Misschien kan een cursus 'Mindful Eating' u helpen om bewust te worden van uw eetgewoonten. 'Er bestaan maar liefst zeven soorten honger.'

Neen, Mindful Eating is niet het zoveelste dieet en draait dus niet om afvallen. Het zegt je ook niet wat mag en wat niet mag. 'Bedoeling is de signalen van je lichaam terug te herkennen', vertelt Mercedes Wolters, die samen met Björn Prins van Itam (Instituut voor Training van Aandacht en Meditatie) het concept heeft uitgewerkt.

'Ik werk deeltijds in een ziekenhuis als psychologe met obesitaspatiënten. Uit praktijk blijkt dat de meeste mensen vinden dat een dieet niet helpt en dan maar overgaan tot een chirurgische ingreep. Men gaat echter te snel over tot drastische maatregelen, terwijl ons lichaam zelf signalen verstuurt wat het verdraagt en wat niet.' Het probleem ligt volgens Wolters in onze maatschappij, die ons met te veel prikkels bestookt, waardoor we het contact met ons lichaam volledig zijn kwijtgeraakt.

'Er bestaan zeven soorten honger, opgewekt door het oog, de mond, de neus, de gedachten en het hart', vervolgt Wolters. 'Verder heb je nog de maag- en lichaamshonger, de enige twee echte soorten honger. Dat is ook het soort honger dat een baby voelt: het lichaam of de maag zegt dat het honger heeft, waarop de baby begint te huilen. Het is ook de enige honger die gestild wordt met eten.'

'De andere soorten honger worden vanuit de omgeving opgewekt en zijn dus eigenlijk geen echte honger. Je weet wel, je kijkt naar reclame over eten en je krijgt zin. Of je loopt voorbij een pizzeria en je wilt omwille van de lekkere geur ineens ook een pizza. Daarnaast kunnen onze gedachten ons zin doen krijgen. Als je bent opgevoed met het idee dat je bord leeg eten beleefd is, dan doe je dat automatisch, ook als je eigenlijk al genoeg hebt.'

'Tot slot kan ons hart honger opwekken, in positieve en negatieve zin. Als het zomer is bijvoorbeeld krijgen de mensen automatisch zin in ijs. Heb je een slechte dag, dan ben je weer meer geneigd om veel vet te eten. Terwijl dat het probleem niet verhelpt, integendeel, het zal je je alleen maar slechter doen voelen. De volgende dag zal je veel te weinig eten om jezelf af te straffen voor je schranspartij, waardoor alle evenwicht zoek is.'

Bekijk ook de video:
http://www.youtube.com/watch?v=mZJzEdEQyhE

Dit boek morgen nog in huis? Klik op onderstaande link:



Recensie: Marco Louter
Twitter: @kookrecensies
 
Uitgever: Witsand
Schrijvers: Mercedes Wolters en Bjorn Prins

Geen opmerkingen:

Een reactie posten